Vinko Jelovac

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Seznam medalj

Vinko Jelovac
Tekmovalec za državo Zastava Jugoslavije Jugoslavija
Moška košarka
Olimpijske igre
Srebro Montreal 1976 ekipno
Svetovna prvenstva
Zlato Ljubljana 1970 ekipno
Srebro Puerto Rico 1974 ekipno

Vinko Jelovac, hrvaški košarkar in trener, * 18. november 1949, Jelovci, Pazin, Hrvaška.

Jelovac je bil dolgoletni košarkar Olimpije in jugoslovanske reprezentance za katero je med letoma 1968 in 1977 zbral 240 nastopov.

Reprezentanca[uredi | uredi kodo]

Na Olimpijskih igrah 1976 v Montréalu je sodeloval pri osvojitvi srebrne medalje, sodeloval pa je tudi že na Olimpijskih igrah 1972 v Münchnu, ko je bila jugoslovanska reprezentanca peta. Ob tem ima še dve medalji s svetovnih prvenstev, zlato iz leta 1970 v Ljubljani, skupaj z Dragutinom Čermakom, Krešimirjem Čosićem, Ivom Danevom, Draganom Kapidžićem, Nikolo Plečašem, Trajkom Rajkovićem, Ljubodragom Simonovićem, Petrom Skansijem, Damirjem Šolmanom, Ratkom Tvrdićem in Aljošo Žorgo in srebrno iz leta 1974 v Portoriku.

Slovo[uredi | uredi kodo]

Mi smo Vinkovi, Vinko je naš[uredi | uredi kodo]

5. decembra 1982 je v Hali Tivoli odigral svojo zadnjo košarkarsko tekmo pred prenapolnjenimi tribunami. Od njega so se poslovili tudi gledalci z glasnim skandiranjem mi smo Vinkovi, Vinko je naš. Na koncu tekme je Jelovac opravil še simbolično izmenjavo mesta kapetana moštva s predajo kapetanskega traku nasledniku - Petru Vilfanu, še enemu velikemu košarkarju.

Kariera po aktivnem igranju[uredi | uredi kodo]

Po končani karieri je nekaj časa deloval kot trener, najprej je delal pri drugem ljubljanskem klubu, Slovanu. Sledila je selitev v Olimpijo, ki jo je leta 1985 pripeljal nazaj v prvo ligo. Nato je delal v Osijeku, kasneje pa nekaj časa v Italiji, najprej je bil v Palermu, nato še na Sardiniji.

Leta 2012 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov.