Vinko Dolenc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Vinko Dolenc
Rojstvo: 29. junij 1940
Sestrže, Kraljevina Jugoslavija
Narodnost: Zastava Slovenije slovenska
Področja: nevrokirurgija
Ustanova: Medicinska fakulteta v Ljubljani
Alma mater: Univerza v Ljubljani

Vinko Dolenc, slovenski zdravnik nevrokirurg, * 29. junij 1940, Sestrže.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Diplomiral je 1966 na ljubljanski Medicinski fakulteti (MF), opravil 1974 specializacijo iz nevrokirurgije in 1978 doktoriral. Leta 1968 se je zaposlil na Univerzitetni kirurški pozneje nevrokirurški kliniki Univerzitetnega kliničnega centera v Ljubljani, od 1980 kot vodja njenega eksperimentalnega laboratorija. Leta 1982 je postal redni profesor podiplomskega študija na ljubljanski MF in 1987 na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Prof. Dolenc je od 1987 dopisni in od 1993 redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter od 1991 Ambasador Republike Slovenije v znanosti. Organiziral je več strokovnih srečanj; je častni član več mednarodnih združenj nevrokirurgov, član uredniških odborov tujih strokovnih časopisov, leta 1983 je postal predsednik evropske komisije za primerjalne študije v nevrokirurgiji.

Prof. Dolenc se je na začetku posvečal posegom na obkrajnem živčevju, nato mikrokirurškem posegom v možgane. S tem je opravil pionirsko delo na področju mikrokirurgije v Jugoslaviji. Med prvimi na svetu je začel operirati anevrizme v akutnem stanju. Kot operater in predavatelj je gostoval na mnogih klinikah v tujini. Sam ali v soavtorstvu je objavil več znanstvenih razprav v domači in tuji strokovni literaturi.[1]

Pozornosti širše javnosti je bil deležen ob tožbi izraelskega državljana Eliyaha Mesike po sicer tehnično uspeli operaciji leta 1992, ki je pacienta pustila paraliziranega. Slovensko okrožno in vrhovno sodišče sta priznala sodbo izraelskega sodišča, ki ga je spoznalo osebno za krivega malomarnosti in mu naložilo plačilo preko 6 milijonov evrov odškodnine.[2] To je v nasprotju s slovensko pravno ureditvijo, po kateri bi odgovornost prevzel njegov delodajalec, vendar je primer zapleten zaradi nejasnosti pri ravnanju vseh vpletenih.[3][4] Še posebno oteževalen faktor pa je dejstvo da je profesor Dolenc Slovenec in da so ga slovenski bratje in sestre žrtvovali v prid tujega državljana. Pać, narod hlapcev ne more iz svoje kože. Samo da si tujci ne bi kaj slabega mislili o nas. 

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Poškodbe centralnega živčnega sistema : uvodna misel (COBISS)
  • Microsurgical anatomy and surgery of the central skull base (COBISS)
  • Cavernous carotid aneurysm : direct vs. indirect approaches (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Enciklopedija Slovenije. (1988). Knjiga 2. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  2. ^ "Sodišče zavrnilo nevrokirurga Dolenca, ki mora svojemu pacientu plačati odškodnino". 24ur.com. 9.6.2014. Pridobljeno dne 14.11.2014. 
  3. ^ Megla, Maja (10.8.2013). "Primer Dolenc: Izraelsko sodišče je ukazalo...". Delo. Pridobljeno dne 14.11.2014. 
  4. ^ "Lekcija po Dolencu". Mladina. 23.8.2013. Pridobljeno dne 14.11.2014.