Vicky Leandros

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Vicky Leandros
2010-10-03-quadriga-vicky-leandros2.jpg
Osnovni podatki
Rojstno ime Vassiliki Papathanasiou
Znan(a) tudi kot Vicky Leandros
Rojstvo 23. avgust 1948 (65 let)
Izvor Zastava Grčije Palaiokastritsa, Krf, Grčija
Glasbeni slog pop
Poklic pevka, političarka
Leta delovanja 1965 - sedaj
Spletna stran Hey! Vicky Leandros
Pevkino spletišče v grščini

Vicky Leandros (grško: Βίκυ Λέανδρος, rojena kot Vasiliki Papathanassiou) nemško-grška pevka in političarka; * 23. avgust 1948 [1][2]), Paleokastritsa, otok Krf, Grčija.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

S podporo svojega očeta, Leandrosa Papathanassiouja, ki je bil pod nadimkom Leo Leandros v Grčiji in Nemčiji priznan glasbenik, je tudi Vicky zaslovela kot uspešna pevka v obeh državah. Njeni starši so se preselili v Nemčijo, ko je bila sama še otrok in prvih pet let svojega življenja je preživela v Grčiji pri svoji babici, leta 1958 pa so starši tudi njo vzeli s seboj v Nemčijo. Obiskovala je baletno in pevsko šolo ter učenje igranja kitare.

Že njen prvi singel, Messer, Gabel, Schere, Licht (1965), je postal v Nemčiji uspešnica. Leta 1967 je zastopala Luksemburg na Pesmi Evrovizije ter s pesmijo L'Amour est bleu zasedla 4. mesto. Po več uspešnicah v Evropi in Ameriki je leta 1972 ponovno zastopala Luksemburg na evrovizijskem izboru ter s pesmijo Après toi zasedla 1. mesto; evrovizijska zmaga ji je prinesla velik komercialni uspeh. Pesem je bila bila v različnih jezikih prodana v več kot 5,5 milijonih primerkov. Tudi v nadaljnjih letih je Vicky Leandros izdajala pesmi, ki so postale veliki hiti ter nastopala v številnih televizijski oddajah. V 80. letih je njena kariera nekoliko mirovala, a je bila Leandrosova ves čas prisotna na glasbeni sceni. Leta 1998 je požela velik uspeh z nemško priredbo pesmi My Heart Will Go On iz filma Titanik - nemški naslov se glasi Weil mein Herz Dich nie mehr vergisst.

Leta 2000 je izdala prvi album s svojimi skladbami in ga poimenovala Jetzt. Leta 2003 je sledil album s pesmimi, ki jih je napisal Mikis Theodorakis. Leta 2006 se je udeležila nemškega predizbora za Pesem Evrovizije, vendar je zmagala skupina Texas Lightning.

Ima tri otroke - sina Leandrakija iz prvega zakona ter hči Sandro in sina Milana iz zakona z Ennom Freiherrjem von Ruffinom. Enno Freiherr von Ruffin se je spomladi leta 2005 s pevko razšel.

Politična dejavnost[uredi | uredi kodo]

Leta 2006 ji je nemški politik iz stranke CDU, Friedbert Pflüger, ponudil mesto senatorke za kulturo v njegovem kabinetu, a je ponudbo odklonila zaradi nadaljevanja svoje turneje. Kot kandidatko za kulturno senatorko so jo v Hamburgu omenjali že leta 2001.

Oktobra 2006 je v Grčiji na občinskih volitvah v mestu Pirej kandididirala na listi socialdemokratske stranke PASOK ter dobila mandat. 16. septembra 2007 je z isto stranko kandidirala tudi na parlamentarnih volitvah, vendar ni bila izvoljena v parlament.

Reference[uredi | uredi kodo]