Višji raki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Višji raki

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Poddeblo: Crustacea (raki)
Razred: Malacostraca
Latreille, 1802
Podrazredi

Eumalacostraca
Hoplocarida
Phyllocarida
Za redove glej besedilo.

Višji raki (znanstveno ime Malacostraca) so največji razred rakov. To so večinoma razmeroma velike živali, ki živijo v različnih okoljih, tudi na kopnem. Značilnost vse skupine je enako število telesnih členov, kolobarjev, tj. 19 (izjemoma 20).[1] Telesne značilnosti so prilagojene različnim načinom življenja in so med posameznimi vrstami lahko zelo raznolike.

Morfologija[uredi | uredi kodo]

Splošna telesna zgradba (»Bauplan«) višjega raka

Pogosto so živobarvni in imajo trdo zunanje ogrodje, utrjeno z apnencem. Oklep, če je razvit, ima prostor za škrge in nikoli ne prekriva zadka.

Zunanje skupne značilnosti[uredi | uredi kodo]

  • Glava ima 6 členov, imajo 2 para tipalnic, 1 par mandibul in 2 para maksimil
  • Oprsje sestavlja 8 členov, katerih sprednji (a lahko tudi vsi) se navadno zlijejo z glavo v oprsje. Pri številnih vrstah se 1-3 okončine oprsja preobrazijo v maksilipedije, ki pomagajo pri prehranjevanju. Druge okončine so za premikanje. Pomembna naprava pri višjih rakih so škarje ali kleščice na nogah. Kleščice (subhela) so, če je končni člen okončine prislonjen nazaj ob predzadnjega, ki je takrat navadno malo razširjen (več mišic); pri škarjah (hela) pa je predzadnji člen podaljšan v negibni prst, obenj pa se prislanja končni člen kot gibljivi prst.
  • Zadek ima 6 členov in sploščen pahljačast rep (telzon), ki se uporablja za plavanje. Zadkove okončine pomagajo pri plavanju, ritju v tla, paritvi in odlaganju jajčec.
  • Oči so pogosto pecljate.

Notranje skupne značilnosti[uredi | uredi kodo]

Notranja posebnost je zapleten želodec - žvekalnik. Imajo dobro razvito krvožilje in živčevje.

Klasifikacija[uredi | uredi kodo]

Lysiosquillina maculata, vrsta bogomolčarja (Stomatopoda)
Armadillidium vulgare, vrsta mokrice

Martin in Davis[2] sta razvrstila živeče višje rake v redove, kasneje so bili pridruženi še izumrli redovi, označeni so z †.

Razred Malacostraca Latreille, 1802

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Sket, Boris s sod., ur. (2003). Živalstvo Slovenije. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije. COBISS 123099392. ISBN 86-365-0410-4.
  2. Martin, Joel W.; Davis, George E. (2001). An Updated Classification of the Recent Crustacea (PDF). Natural History Museum of Los Angeles County. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 25. maja 2006. Pridobljeno 9. aprila 2009.