Svete Višarje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Višarje)
Svete Višarje

Svete Višarje (italijansko Monte Santo di Lussari, nemško Luschariberg ali Monte Luschari, furlansko Mont Sante di Lussari) so 1766 metrov visoka gora v zahodnih Julijskih Alpah. Nahajajo se južno od vasi Žabnice v Kanalski dolini, od katere so oddaljene 2,5 ure hoda.

Dostop[uredi | uredi kodo]

Na sv. Višarje iz Žabnic vodi romarska pot, ob kateri je zaradi začetka druge svetovne vojne bilo postavljenih zgolj sedem kapelic križevega pota, v katerih so podobe, delo slovenskega slikarja Toneta Kralja. Celoten niz kapelic je na vrhu, ob cerkvi.

Iz bližine vasi (slabo označeno) je na goro speljana kabinska žičnica, ki služi tudi tamkajšnjemu smučišču, vožnja z njo pa traja 12 minut. Dostop do Višarij je mogoč tudi po gozdni cesti, ki pa ni primerna za osebna vozila. Druga gozdna cesta se vzpne na goro iz Ukev. Iz Višarij je 1,5 ure hoda do Kamnitega lovca (Cima del Cacciatore) (2071 mnm).

Osrednjo točko naselja predstavlja romarska cerkev Višarske Matere Božje.


Galerija[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Dolhar, Rafko (2006). Zahodni rob: avtovertikala: kulturno-turistični vodnik. Mohorjeva družba, Celovec. COBISS 228982784. ISBN 978-3-7086-0218-9.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]