Veliki pupek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Veliki pupek

Mladi primerek z rumeno hrbtno progo
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Amphibia (dvoživke)
Red: Caudata (repati krkoni)
Družina: Salamandridae (pupki in močeradi)
Rod: Triturus
Vrsta: T. carnifex
Znanstveno ime
Triturus carnifex
(Laurenti, 1768)
Razširjenost
Razširjenost

Veliki pupek (znanstveno ime Triturus carnifex) je vrsta pupka iz družine Salamandridae, ki je domorodna tudi v Sloveniji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasli veliki pupek doseže v dolžino povprečno do 8 cm, izjemoma pa lahko doseže tudi do 25 cm v dolžino in je tako največja vrsta pupkov v Evropi[1]. Kot vsi pupki ima tudi veliki pupek bočno sploščen rep. Trebuh je rumeno oranžen in ima značilnim vzorec nepravilno oblikovanih temnih pik. Je edina vrsta pupkov v Sloveniji, ki ima temno obarvano grlo, ki je posuto s svetlejšimi pikami. Zaušesne žleze na zatilju so slabo vidne. Za pupke značilna spolna dvoličnost se najbolj kaže v obdobju parjenja predvsem na hrbtu, ko se pri odraslih samcih pojavi kožnat, visok in izrazito nazobčan hrbtni greben. Rep dobi pri samcih v času parjenja srebrno belo vzdolžno progo. Samice in mladi osebki nimajo hrbtnega grebena, pogosto pa pri njih vzdolž hrbta poteka neprekinjena rumena proga. Veliki pupki prezimujejo na kopnem, kjer se običajno zakopljejo v zemljo. V vode prihajajo konec februarja ali v začetku marca in v vodi ostanejo večinoma do junija, ponekod pa tudi vse do jeseni. Parjenje se začne zgodaj spomladi. Samice po oploditvi odložijo okoli 200 posamičnih jajčec. Vsako jajčece samica ovije v list plavajoče ali potopljene vodne rastline. Ličinke se izležejo konec aprila in se pri velikosti okoli 7 cm, običajno konec poletja ali v začetku jeseni, preobrazijo. Veliki pupek običajno spolno dozori pri 2 letih starosti[1].

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Veliki pupek se zadržuje v občasnih in stalnih, stoječih ali počasi tekočih vodah ter močvirjih in barjih. Zadržuje se le v tistih vodah, ki imajo poleg ustrezne vode tudi ustrezen kopenski habitat, med katere sodijo travišča in grmovje, v katere se lahko skrijejo odrasli osebki. Razširjen je po Albaniji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Češki, Črni gori, Grčiji, Hrvaški, Italiji, Madžarski, Makedoniji, Nemčiji, Nizozemski, Sloveniji, Srbiji in Švici. Ogroža ga krčenje naravnega okolja in je zaradi tega v Sloveniji uvrščen na Seznam zavarovanih živalskih vrst v Sloveniji.

Viri in reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Dvoživke Slovenije - Veliki pupek (Triturus carnifex)«. Center za kartografijo favne in flore. Pridobljeno 13. maja 2014.
  • Antonio Romano, Jan Willem Arntzen, Mathieu Denoël, Robert Jehle, Franco Andreone, Brandon Anthony, Benedikt Schmidt, Wiesiek Babik, Robert Schabetsberger, Milan Vogrin, Miklós Puky, Petros Lymberakis, Jelka Crnobrnja Isailovic, Rastko Ajtic, Claudia Corti (2008). Triturus carnifex . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2010.3.1. IUCN 2010. Pridobljeno: 11. marca 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]