Vasilij Vasiljevič Kandinski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Vasilij Kandinski
*
Rojstno ime: Vasilij Vasiljevič Kandinski
Rojstvo: 16. december, 1866
Moskva
Smrt: 13. december, 1944
Neuilly-sur-Seine
Narodnost: ruska
Področje: slikarstvo
Šolanje: Akademija za umetnost, München
Gibanje: ekspresionizem, abstraktna umetnost
Znana dela: Na belem II, Modri jezdec

Vasilij Vasiljevič Kandinski (rusko Василий Васильевич Кандинский), ruski slikar, grafik in umetnostni teoretik, * 4. december 1866, Moskva, Rusija, † 13. december 1944, Neuilly-sur-Seine, Francija.

Kandinski velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja in začetnika abstraktnega slikarstva.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Rodil se je v Moskvi, vendar je otroštvo preživel v Odesi. Na Moskovski državni univerzi (MGU) je vpisal pravo in ekonomijo. Kljub uspešnosti v svojem poklicu je pri 30 letih začel slikati študije.

Leta 1896 se je preselil v München, kjer je najprej študiral na zasebni slikarski šoli, kasneje pa na Kunstakademie München. Med letoma 1906 in 1907 je živel v francoskem mestu Sèvres, kjer se je usmeril k ekspresionizmu. Leta 1908 je živel v Murnauu na Bavarskem in tam naslikal številne krajine, istega leta pa je spoznal tudi Rudolfa Steinerja, ki je vplival na njegovo kasnejše ustvarjanje. Kandinski je bil soustanovitelj umetniške skupine Phalanx, kjer je spoznal svojo življenjsko sopotnico Gabriele Münter. Leta 1909, ko je bil vodilni umetnik skupine Neuen Künstlervereinigung München, je začel slikati abstraktna dela. Ob tretji razstavi te skupine so kritki njegovo skoraj popolnoma abstraktno »Komposition V« sprejeli zelo slabo in Kandinski je skupaj s Franzem Marcom, Gabriele Münter in Alfredom Kubinom izstopil iz skupine.

18. decembra 1911 sta Kandinski in Marc odprla prvo razstavo novoustanovljene skupine Blauer Reiter v Galerie Thannhauser v Münchnu. Ob razstavi sta izdala tudi istoimenski almanah Blauer Reiter.

Leta 1911 je izšlo vplivno umetnostno-teoretično delo Kandinskega z naslovom O duševnem v umetnosti (Über das Geistige in der Kunst). Tukaj zbrane ideje so bile za nadaljnji razvoj abstraktnega slikarstva temeljnega pomena.

Leta 1917 se je poročil z Nino Andrejevsko, tri leta kasneje mu je umrl sin Vsevolod. V letih 1922-1933 je Kandinski deloval kot učitelj v Bauhausu v Weimarju, Dessauu in Berlinu. V tem času v njegovih slikah prevladujejo geometrijske oblike.

Leta 1924 je skupaj z Lyonelom Feiningerjem, Paulom Kleejem in Aleksejem von Javlenskim ustanovil umetniško skupino Die Blauen Vier. Leta 1926 je izšlo njegovo teoretično delo Punkt und Linie zu Fläche. Leta 1928 je pridobil nemško državljanstvo. Z zaprtjem Bauhausa je leta 1933 zapustil Nemčijo in se preselil v Francijo. Leta 1937 so nacisti njegove slike razstavili v razstavi z imenom Entartete Kunst (degenerirana umetnost) in 57 njegovih del je bilo zaseženih.

Leta 1939 je Kandinski dobil francosko državljanstvo, pet let kasneje pa je umrl v Neuilly-sur-Seine pri Parizu.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Živjenjepis v en/ [1]