Vanja Lokar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vanja Lokar
Rojstvo1939
Ajdovščina
Državljanstvo Slovenija
 Italija
 Svobodno tržaško ozemlje
Poklicpodjetnik

Giovanni »Vanja« Lokar, slovenski podjetnik, * 1939, Ajdovščina

Živi v Trstu in je eden premožnejših Slovencev, po poklicu trgovec. Je ustanovitelj enega izmed vodilnih podjetij za prodajo kave v Italiji in sosednjih državah. Danes je zbiratelj ročno izdelanega porcelana.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Rojen leta 1939 v Ajdovščini, materi gospodinji in očetu lesnemu trgovcu. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Gorico, tam živela leto dni, nekaj mesecev pa tudi v Trbižu, kjer je imel njegov oče svojo žago. Tam je Vanja star štiri leta dočakal kapitulacijo Italije. Trbiž so leta 1943 zaradi vdora Nemcev zapustili, in se odpravili v Trst. Tam je začel obiskovati drugi razred slovenske šole, prvega je že dokončal v Gorici. Po osnovni šoli ga je oče vpisal na italijansko tehnično šolo, v kateri je dokončal prvi letnik višje šole, v drugem pa so ga vrgli iz nje. Leto dni je delal v lesnem skladišču v Trstu, nato pa so se starši odločili, da bo šolanje nadaljeval. Vpisal se je na trgovsko akademijo v bližino Trevisa, katero je po treh letih končal.

Leta 1958, po očetovi smrti je prevzel vodenje njegovega lesnega podjetja. V tem času je spoznal Sonjo, hčerko trgovca s kavo. Leta 1963 se je z njo poročil, in njegov tast Libero Polojaz ga je zvabil v svoje podjetje Transcoloniale. Sprva je dopoldne delal z lesom, popoldne pa s kavo. Kasneje se je zaradi večjega zaslužka odločil samo za trgovanje s kavo, saj je bilo trgovanje z lesom veliko težavnejše. Svoj delež v lesnem podjetju je leta 1966 prodal poslovnemu partnerju in se popolnoma posvetil trgovini s kavo. Leta 1976 se je podjetje preimenovalo v Cogeco (Commerce generale caffe), in takrat je Lokar postal polovični lastnik tega podjetja. Leta 1979 je iz političnih ved diplomiral na Univerzi v Trstu.

V Trstu so leta 1989 kupili pražarno Cremcaffe, katera je delala v glavnem za slovenski trg, kasneje pa so jo v času vstopa Slovenije v Evropsko unijo prodali dunajskemu podjetniku.

Danes je Lokar zbiralec ročno izdelanega porcelana, katerega ima v svoji zbirki že preko 300. Svojo zbirko je že razstavljal v Trstu, Berlinu in Narodnem muzeju v Ljubljani. Zbira tudi druge starine.

Leta 2004 je prejel Valvasorjevo častno priznanje za razstavo svoje zbirke porcelana (Zemlja, ogenj & kava) in sponzoriranje postavitve v Narodnem muzeju Slovenije.[1]

Viri[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]