Vanganel

Vanganel
Vanganel se nahaja v Slovenija
Vanganel
Vanganel
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 45°31′1.63″N 13°46′40.7″E / 45.5171194°N 13.777972°E / 45.5171194; 13.777972
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaObalno - kraška regija
Tradicionalna pokrajinaPrimorska
ObčinaKoper
Površina
 • Skupno2,57 km2
Nadm. višina
33,9 m
Prebivalstvo
 (2020)[1]
 • Skupno702
 • Gostota270 preb./km2
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • PoletniUTC+2 (CEST)
Poštna številka
6000 Koper
Zemljevidi

Vanganel je naselje v slovenski Istri[2], ki upravno spada pod Mestno občino Koper. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je konec leta 2020 štelo 702 prebivalca[3].

Lega[uredi | uredi kodo]

Pretežno ravninsko naselje vaškega tipa se na približno 34 metrih nadmorske višine nahaja v bližnjem zaledju Kopra, 2 kilometra cestne razdalje od mestnega območja (Šalara). Leži ob vznožju slemena Čentur in na robu vanganelske doline (doline reke Badaševice), ki jo domačini imenujejo Vala. Na južni strani Vanganela se razprostira hrib Pomjan z višino nekaj nad 400 m. Sosednja naselja soː Bonini – katerih ravninski, na Vanganel mejoči del domačini včasih še vedno imenujejo s starim imenom Šombalda (Sv. Ubald), ter zaselki Čentur, Guci, Manžan, Montinjan in Triban. Nedaleč od naselja, na območju Čenturja, je umetno Vanganelsko jezero[4], ki je nastalo z zajezitvijo Bavškega potoka za zaščito pred poplavami.

Skozi Vanganel teče reka Badaševica, ki razmejuje Vanganel, Bonine in Triban, ter prej omenjeni Bavški potok, ki izvira iz Čenturja, se izliva v Vanganelsko jezero, kjer se mu vodostaj regulira, in iz jezera teče v reko Badaševico, v katero se izliva v bližini vanganelskega zadružnega doma.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Izvor imena Vanganel ni povsem pojasnjen. Govori se, da naj bi izviralo iz besede 'vanga', ki označuje kopanje oz. lopato, poljedelsko orodje. Vanganel je namreč zaradi svoje nižinske lege in bližine reke Badaševice ter Bavškega potoka skozi zgodovino bil pretežno poljedelsko območje.

Druga teorija pravi, da naj bi ime kraja izhajalo iz italijanske besede »fango«, kar pomeni blato in namiguje na to, da je bila Vanganelska dolina v svoji zgodovini velikokrat poplavljena[5].

Šport[uredi | uredi kodo]

Kolesarske povezave[uredi | uredi kodo]

Od mostu, ki povezuje Vanganel z Bonini, je vzdolž reke Badaševice in nato ob desni strani ceste v smeri proti Kopru urejena ravninska dvopasovna kolesarska pot skozi vse naselje. Od središča vasi Vanganel do središča Kopra je s kolesom približno 30 min zložne vožnje.

Tenis[uredi | uredi kodo]

V smeri proti Vanganelskemu jezeru se nahajajo pokrita in odkrita teniška igrišča, ki jih upravlja Ta Los Vanganelos[6].

Pohodništvo[uredi | uredi kodo]

Okoli Vanganelskega jezera je speljana pohodniška pot, imenovana Pot za srce[7], ki jo označujejo markacije v obliki srca iz dveh polovic, leve rdeče in desne modre. Namenjena je vsem, tudi oz. zlasti tistim, ki imajo težave s srcem in z ožiljem, saj je namreč nastala v sodelovanju skupine prijateljev planincev in istrske podružnice Društva za zdravje srca in ožilja z namenom, da bi bila primerna tudi za ljudi, ki jim zdravje ne dovoljuje pretiranih naporov.[8]

nogometna tekma igrišče Vanganel
vanganelsko igrišče med potekom nogometne tekme

Nogomet in košarka[uredi | uredi kodo]

Nasproti zadružnega doma se nahaja asfaltirano, zarisano nogometno-košarkarsko igrišče, obdano z visoko žičnato ograjo, opremljeno z dvema košarkarskima košema in dvema nogometnima goloma ter 4 lesenimi klopcami. Do igrišča je možno dostopati skozi tri vhode. Igrišče je opremljeno s štirimi reflektorskimi lučmi, ki omogočajo vidnost tudi v mraku.

Ob igrišču se nahaja tudi manjše travnato otroško igrišče z igrali v zavetju dreves. Med igriščema levo od kamina gostilne Nimis lahko najdemo javno pipo, ki služi tudi kot pitnik.

Cerkev Device Marije pomočnice kristjanov[uredi | uredi kodo]

Stara fotografija cerkvice Device Marije pomočnice, nekoč je bila obdana s kamnitim zidkom in vhodnima stebroma, ki jih danes nima več.

V Vanganelu se nahaja cerkev Device Marije pomočnice kristjanov, podružnična enoladijska cerkev z zvonikom na preslico, ki naj bi bila zgrajena v 19. stoletju. V drugi polovici 20. stoletja je bila prenovljena, pred tem pa je nekaj let služila kot skladišče[9].

stari vodnjak pri cerkvi

Na zelenici za cerkvijo se nahaja manjši oljčni nasad, levo od cerkve pa je stari vodnjak, ki ni v uporabi.

Vanganelska cerkev, ki je sicer opremljena z zvonom, ne zvoni, razen ob posebnih okoliščinah, kot so bile na primer v letu 2022 smrti treh dolgoletnih krajanov, ki so se zvrstile v dveh tednih. Maša se izjemoma v cerkvi izvaja zvečer ob krajevnem prazniku po imenu majnica.

Kultura[uredi | uredi kodo]

Zadružni dom[uredi | uredi kodo]

Središče naselja predstavlja vanganelski zadružni dom, v katerem delujejo različne dejavnosti, npr. živilska trgovina Fama[10], gostilna Nimis[11], zasebna zobozdravstvena ordinacija Medicadens[12] in Moto klub Kondor Slovenija[13]. V zadružnem domu ima sedež krajevna skupnost Vanganel[14], ki pokriva območja Vanganela, Boninov in Čenturja, sam objekt pa ima tudi lasten večnamenski prostor[15].

V zadružnem domu so nekoč delovali mladinski pevski zbor, godba in gledališka skupina.

Krajevni praznik - majnica[uredi | uredi kodo]

Širše območje Vanganela je imelo svoj krajevni praznik, ki se je obeleževal vsako leto v mesecu maju, natančneje zadnjo nedeljo v mesecu (premičen praznik). Sprva se je imenoval majnica oz. majn'ca. Pričel se je z mašo v Cerkvi Device Marije Pomočnice in se nadaljeval s kulturno-kulinaričnim dogajanjem, kjer sta mladinski pevski zbor in godba imela koncert, gledališka skupina pa občasno kakšno igro, na stojnicah so kmetje prodajali svoje pridelke, zlasti češnje, ki so takrat dozorele, otroci pa so nosili majsko cvetje. Praznik je pozneje izgubil svoje prvotno ime in se približal tako imenovanim vaškim šagram s koncerti, ringišpilom, ponudniki sladkorne pene in pokovke na asfaltiranem igrišču nasproti zadružnega doma. Dogodek se je kasneje imenoval praznik češenj v prizadevanju, da bi se Vanganel uveljavil kot sadjarska vas, znana po češnjah. Praznik češenj se že več let ne praznuje, medtem ko so češnje ostale prepoznavni znak kot glavni motiv v božično-novoletni okrasitvi naselja.

Spomenik[uredi | uredi kodo]

spomenik padlim borcem
Spomenik padlim v NOB in žrtvam fašističnega nasilja, na svoji zahodni strani nosi imena in priimke padlih krajanov iz Vanganela

Čez most proti Boninom se obdan s cipresami nahaja spomenik padlim v NOB in žrtvam fašističnega nasilja iz vasi Vanganel, Čentur in Bonini[16]. Na svoji čelni, tj. južni strani, ima vklesane besede Cirila Zlobca, ki pravijoː "Ni res, tovariši, da ni vas več. V nas mladi, kot ste padli, ste ostali in v noči še nam boste kot bleščeč utrinek, kakor kažipot sijali," nad njimi pa rdečo peterokrako zvezdo.

Javni promet[uredi | uredi kodo]

Skozi Vanganel vozi medkrajevni avtobus, ki povezuje mesto Koper s podeželjem, in sicer iz smeri Trseka do Vanganela in naprej do Kopra ter nazaj. Vozi od ponedeljka do petka, med vikendi in prazniki pa ne. V času šolskih počitnic ima okrnjen vozni red. Prevoznik je Nomago[17], pred tem Avrigo.

Avtobusna postajališča v Vanganelu so iz smeri Kopra po vrstiː Vanganel Guci K, Vanganel in Vanganel zadružni dom.

Šolski otroci, ki obiskujejo Osnovno šolo Koper ali Osnovno šolo Marezige, imajo svojo posebno linijo avtobusa, ki ustavlja na postajališču Vanganel zadružni dom. Prevoznik je lucijsko podjetje Street Tour[18].

Od otvoritve vinske fontane v bližnjih Marezigah priložnostno vozi skozi Vanganel tudi vinski turistični avtobus[19], ki pa nima rednega postajališča v Vanganelu.

Krajevna skupnost Vanganel si že več let prizadeva za podaljšanje linije 1 mestnega avtobusa (prevoznik Arriva)[20], ki sicer vozi iz Kopra do Šalare in Kampela, do Vanganela, vendar do sedaj pri tem še ni bila uspešna.[21]

Ostalo[uredi | uredi kodo]

Na boninski strani se nahaja vanganelska enota Vrtca Koper, imenovana Pikapolonica, ki šteje štiri oddelke[22].

V Vanganelu najdemo priljubljeno Gostilno Oljka[23], ki je popularizirala jed ombolo v testu, tj. svinjska ribica v testu, podobnemu testu za pico, s poljubnim nadevom, ki se je tako uveljavila kot značila jed kraja Vanganel. V isti hiši se nahaja tudi oljarna - torkla.

Zunanji avtomatski defibrilator se nahaja pred vhodom trgovine Fama. Poleg njega je tudi poštni nabiralnik za oddajo pošte. Za agrarnim skladiščem se nahaja GLS paketomat, ki je bil postavljen septembra 2022, in sicer kot prvi prostostoječi paketomat v Mestni občini Koper zunaj mesta, ki ni v sklopu OMV bencinskih črpalk.[24]

GLS paketomat Vanganel


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, 1. januar 2023«. Statistični urad Republike Slovenije. 7. junij 2023. Pridobljeno 5. aprila 2024.
  2. »Sklep koordinacije županov št. 1-XXXII/2019 o poimenovanju območja štirih obmorskih občin« (pdf). Pridobljeno 15. marca 2022.
  3. »Prebivalstvo po: SPOL, OBČINA/NASELJE, LETO , STAROSTNE SKUPINE«. PX-Web. Pridobljeno 16. maja 2022.[mrtva povezava]
  4. »Vanganelsko jezero«. Visit Koper. Pridobljeno 16. maja 2022.
  5. »Skriti kotički koprskega zaledja: Vanganelsko jezero«. e-Kopercapodistria. 11. september 2016. Pridobljeno 19. maja 2022.
  6. »Tenis klub Los Vanganelos – Obiščite nas tudi vi«. Pridobljeno 16. maja 2022.
  7. »Pot za srce in ožilje (P8)«. Visit Koper. Pridobljeno 16. maja 2022.
  8. »Skriti kotički koprskega zaledja: Vanganelsko jezero«. e-Kopercapodistria. 11. september 2016. Pridobljeno 19. maja 2022.
  9. »Vanganel«. Visit Koper. Pridobljeno 16. maja 2022.
  10. »Fama Market Vanganel • Fama Vipava«. Fama Vipava. Pridobljeno 16. maja 2022.
  11. »Gostilna Nimis Vanganel«. www.facebook.com. Pridobljeno 16. maja 2022.
  12. Aljosa. »MEDICADENS - Zobozdravstvena ordinacija Vanganel«. medicadens. Pridobljeno 16. maja 2022.
  13. »Motoristi v Vanganelu dobili svoj klubski prostor«. e-Kopercapodistria. 26. oktober 2016. Pridobljeno 16. maja 2022.
  14. »Krajevna skupnost Vanganel • Koper«. www.koper.si. Pridobljeno 16. maja 2022.
  15. »SPREMLJALI SMO V ŽIVO: Krajane v Vanganelu obiskal koprski župan Boris Popovič (FOTO, VIDEO)«. regionalobala.si. Pridobljeno 28. novembra 2022.
  16. Šmajdek, Primož (16. april 2020). »Simboli polpretekle zgodovine: BONINI - Spomenik padlim v NOB in žrtvam fašističnega nasilja«. Simboli polpretekle zgodovine. Pridobljeno 16. maja 2022.
  17. »Nomago«. www.nomago.si. Pridobljeno 19. maja 2022.
  18. »Domov«. Domov | Street tour. Pridobljeno 19. maja 2022.
  19. »Vsak dan prvi - 24ur.com«. www.24ur.com. Pridobljeno 19. maja 2022.
  20. »Timetables and Price list«. Arriva Slovenija (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. maja 2022. Pridobljeno 19. maja 2022.
  21. Sejarić, Armin (14. julij 2017). »Primorske novice«. Primorske novice. Pridobljeno 22. maja 2022.
  22. »Vrtec Koper«. www.vrteckoper.si. Pridobljeno 16. maja 2022.
  23. »Gostilna Oljka Vanganel«. www.facebook.com. Pridobljeno 16. maja 2022.
  24. »GLS Paketno trgovino ali GLS Paketomat | GLS Slovenia«. gls-group.com. Pridobljeno 18. oktobra 2022.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]