U-Roy

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
U-Roy
Rojstno ime Ewart Beckford
Znan(a) tudi kot Začetnik
(The Originator)
Rojstvo 21. september 1942 (71 let)
Zastava Jamajke Jones Town, Jamajka
Glasbeni slog roots rock reggae
dancehall
dub
Leta delovanja 1961sedanjost

U-Roy [jú-rój] (rojen Ewart Beckford), jamajški pevec roots rock reggaea in glasbenik, * 21. september 1942, Jones Town, Jamajka, znan tudi kot Začetnik (The Originator), Hugh Roy.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Glasbena pot U-Royja se je začela leta 1961, ko je začel delovati kot DJ pri različnih sound systemih in nazadnje delal s Kingom Tubbyjem. Tubby je tedaj eksperimentiral s svojo opremo in bil predhodnik duba. Z U-Royjem kot najizrazitejšim DJ-em je nov zvok Kinga Tubbyja postal nenavadno priljubljen in U-Roy je postal slaven. Leta 1969 je posnel svojo prvo ploščo Dynamic Fashion Way. Nato je deloval z Leejem »Scratchem« Perryjem, Petrom Toshem, producentom Bunnyjem Leejem in Lloydom Daleyjem.

Jamajški pevec John Holt se je leta 1970 navdušil nad U-Royjevo tehniko. U-Royjev sloves je še narasel z delom s producentom Arthurjem »Dukeom« Reidom. Iz tega časa sta najbolj znani pesmi »Wake the Town« in »Wear You to the Ball«.

Prav tako je bil priljubljen v 70. in je do zgodnjih 80. letih 20. stoletja postal eden najbolj znanih otoških reggae glasbenikov. V letu 2000 je izdal album Serious Matter.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]