Mejni prehod za mednarodni promet Učja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Učja)
Mejni prehod Učja po odstranitvi opreme za nadzor meje

Učja (it. Uccea) je bil do 20. decembra 2007 mednarodni mejni prehod med Italijo in Slovenijo). Prehod je povezoval Tersko dolino (in Furlansko nižino) z dolino Soče.

Dolina reke Učje (ki se ji malo pred mejo z desne strani na italijanski strani pridruži Beli potok/Rio Bianco, temu pa hudournik Strmec) in cesta tečeta vzporedno s Stolom (Kobariškim). Na slovenski strani do izliva v Sočo preteče 6 km; poleg Koritnice je Učja v Sočinem zgonjem toku njen najpomembnejši pritok.

Dolina Učja je ena redkih alpskih dolin, ki ni ledeniško preoblikovana; je obvisela dolina v katero si je voda vrezala v strmejšem delu na slovenski strani 30-120 m globoko sotesko s koriti; izjedla je 5 korit, najdaljša merijo 5 km, območje pa je bogato z množico čudovitih naravnih pojavov, ki so posledica delovanja ledu in snega ali pa so kraškega oz. vodnega izvora. Spodnja korita so vidna z mostu na cesti Bovec - Žaga in so le 500 m oddaljena od izliva Učje v Sočo. Na pritokih s kaninske strani je več slapov, največji so na Globoškem potoku (70-metrski 3-stopenjski slap). Na slovenski strani Učje ni naselij, na strmih pobočjih so pašniki in senožeti, zato je dolina precej naravno ohranjena.

V neposredni bližini so Mužci, ki veljajo za najbolj namočeno območje v Italiji.

Uccea je tudi naselje na italijanski strani.