Tina Turner

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox music.png
Tina Turner
Tina Turner poje na koncertu 1996
Tina Turner poje na koncertu 1996
Osnovni podatki
Rojstno ime Anna Mae Bullock
Znan(a) tudi kot Tina Turner
Rojstvo (1939-11-26) 26. november 1939 (75 let)
Flag of the United States Nutbush, Tennessee
Glasbeni slog rock, pop, dance, soul, R&B
Poklic Pevka, tekstopiska, glasbenica, igralka
Glasbilo Vokal
Leta delovanja 1960 - danes
Založba Capitol, EMI, Parlophone, Virgin
Povezani
ustvarjalci
Ike Turner
Spletna stran http://www.officialtina.com/

Tina Turner (rojena kot Anna Mae Bullock), ameriška pevka, plesalka, igralka in tekstopiska, * 26. november 1939, Nutbush, Tennessee, ZDA.

Tina je osvojila že osem kipcev za nagrado Grammy, njena stalna prisotnost in popularnost v rock glasbi pa ji je med publiko prinesla sloveči naziv "kraljica Rock & Rolla" ("The Queen of Rock & Roll)."[1] Sicer najbolj poznana kot rock glasbenica, poje tudi v pop, dance, soul in R&B slogu. Tina je ena izmed svetovno najpopularnejših in najbolj prodajanih glasbenic[2] in je najuspešnejša ženska rock pevka vseh časov s prek 200 milijoni [3]prodanih plošč. Prodala je več koncertnih kart kot katerikoli drugi solo izvajalec v zgodovini[1]. Do takrat je imela Turnerjeva 7 singlov na Billboardovi lestvici top 10, 16 singlov na ameriški R&B lestvici top 10 in preko 20 top 40 hitov v Združenem kraljestvu[4]. Popularni tisk naziva gospo Turner naslednje: "resnična rock diva v vseh pogledih", "prva prava diva soula", "najbolj dinamična ženska soul pevka v zgodovini glasbe" in "ena najbolj vročih izvajalk soul glasbe". Turnerjeva je poznana po zelo energičnem nastopu na odru, izredno močnem vokalu, spektakularnih rock koncertih in tudi po svojih dolgih in čvrstih nogah.

Splošno[uredi | uredi kodo]

Tina se je s 16. leti preselila v St. Louis, ki se nahaja v ameriški zvezni državi Missouri in postala poznana po svojih energičnih nastopih z naslovom The Ike & Tina Turner Revue v 60.-ih in 70.-ih letih. Na vrhuncu uspeha po turneji Revue, si je Tina ustvarila ugled popolne zvezde zabave nastopov v živo. Kljub temu, da je bila pred ločitvijo z Ikom kot pevka zelo znana in čislana, je leta 1984 naredila, po mnenju nekaterih, neverjeten povratek v zgodovini rock glasbe in dosegla sloves mednarodne super zvezde.[5]

Tina danes živi s svojim dolgoletnim partnerjem, Nemcem Erwinom Bachom, založnikom glasbenih posnetkov, na več krajih: v Küsnachtu, Zürichu v Švici, in v Nici v Franciji.

Albumi[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Tina turner - Queen of Rock and Roll". Pridobljeno dne 30.10.2007. 
  2. ^ "Biography.com - Biografija Tine Turner". Pridobljeno dne 30.10.2007. 
  3. ^ "Podatek iz Tinine spletne biografije". Pridobljeno dne 30.10.2007. 
  4. ^ "Fan Club Tine Turner, Biografija T.T.". Pridobljeno dne 20.10.2007. 
  5. ^ "Vir: About.com - Profil Tine Turner". Pridobljeno dne 30.10.2007.