Termodinamski sistem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Termodinamični sistem)

Termodinámski sistém se termodinamiki imenuje telo ali skupino teles, ki se jih obravnava. Vse ostalo je okolica. Termodinamske sisteme se opisujejo makroskopsko in se pri tem ne ozira na njihovo atomsko zgradbo. Množica značilnosti sistema, potrebnih za termodinamski opis, sestavlja stanje sistema. Ravnovesna termodinamika se ukvarja z ravnovesnimi stanji, to je takimi stanji, pri katerih se s časom nič ne spreminja ne v sistemu, ne v okolici. Ravnovesno stanje sistema je povsem določeno z majhnim številom podatkov, s tako imenovanimi termodinamskimi spremenljivkami. Za opis sistema se potrebuje vsaj dve termodinamski spremenljivki, eno intenzivno in eno ekstenzivno.

Delitve termodinamskih sistemov[uredi | uredi kodo]

Glede na to, ali lahko sistem izmenjuje toploto ali snov z okolico, se loči odprte, zaprte in toplotno izolirane sisteme:

Glede na to, ali sistem sestavlja ena sama snov, npr. en sam kemični element ali ena sama spojina v eni sami fazi, ali pa več, pa se loči:

  • enofazni sistem je tak, v katerem je ena sama čista snov (en sam kemični element ali ena sama spojina) v eni sami fazi (npr. enem agregatnem stanju),
  • večfazni sistem je tak, v katerem je več komponent (več kot eno samo čisto snov) ali čisto snov v več kot eni fazi (npr. dveh različnih agregatnih stanjih).

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Strnad, Janez (1977). Fizika, 1. del. Mehanika, toplota. Ljubljana: Državna založba Slovenije. str. 179. COBISS 4171521.