Tamariša

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Tamarix)
Tamariša

Tamarix aphylla v naravnem habitatu v Izraelu
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Caryophyllales (klinčkovci)
Družina: Tamaricaceae (tamariševke)
Rod: Tamarix
L.
Vrste

Glej besedilo

Tamariša, tudi tamarisk (znanstveno ime Tamarix) je rod grmovnic ali dreves, ki združuje okoli 50-60 vrst cvetnic v družini tamariševke (Tamaricaceae), ki izvira iz suhih območij Evrazije in Afrike[1]. Ime izvira iz latinščine in naj bi se nanašalo na reko Tamaris v pokrajini Hispania Tarraconensis v Španiji[2].

Grmovje ali drevesa so lahko zimzelena ali listopadna, visoka od 1-18m in tvorijo gosto grmišče. Najvišji predstavnik je zimzeleno drevo Tamarix aphylla. Običajno rastejo na slanih tleh, kjer lahko koncentracija topne soli v zemlji doseže tudi 15.000mg/kg prsti, prenašajo pa tudi alkalne pogoje. Za tamariše so značilne vitke veje in sivo-zeleno listje. Lubje mladih vej je gladko in rdeče-rjavo. S staranjem rastline lubje postane modro-vijolične barve, nagubano in brazdasto. Listi so 1-2mm dolgi in se prekrivajo vzdolž stebla. Pogosto so prevlečeni s slankastimi izločki. Roza-beli cvetovi se pojavljajo v gostih skupkih na 5-10cm dolgih konicah vej od marca do septembra, čeprav nekatere vrste (npr. Tamarix aphylla) lahko cvetijo tudi med zimo.

Nekatere vrste[uredi | uredi kodo]

Tamarix gallica v času cvetenja
Tamarix aphylla v naravnem habitatu v Alžiriji

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Baum, Bernard R. (1978), "The Genus Tamarix", The Israel Academy of Science and Humanities
  2. Quattrocchi, Umberto (2000), CRC World Dictionary of Plant Names, zv. 4 R-Z, Taylor & Francis US, str. 2628, ISBN 9780849326783