Tagish Lake (meteorit)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
159-gramski fragment meteorita

Meteorit Tagish Lake je meteorit iz skupine ogljikovih hondritov. Na Zemljo je padel 18. januarja 2000 na območju jezera Tagish Lake v ozemljih Jukon in Britanska Kolumbija v Kanadi. Najprej so opazili veliko ognjeno kroglo (bolid), ki je eksplodirala v bližini jezera. Predvidevajo, da je bila eksplozija enakovredna eksploziji 2 do 3 kiloton TNT.[1]. Telo, ki je vstopilo v atmosfero Zemlje, je imelo po ocenah maso od 56.000 do 200.000 kg, premer od 4 do 6 m, ter hitrost okoli 16 km/s. Padec so opazili tudi na posnetkih nekega ameriškega obrambnega satelita. Zbrali so preko 500 ostankov meteorita na zamrznjeni površini jezera v skupni masi okoli 1.300 kg. To je tudi največji meteorit, ki so ga opazovali v Kanadi. Spada med najpomembnejše najdene meteorite zaradi svoje edinstvenosti.

Vsi primerki ostankov tega meteorita so močno rdeči in imajo maso do 1 kg. Meteorit je nastal v času nastajanja Osončja, saj vsebuje nespremenjeni medzvezdni prah, ki je bil osnova za nastajanje Osončja (starost okoli 4,5 milijarde let). Telo je prišlo iz zunanjega dela asteroidnega pasu. V njem so našli zrnca organskih snovi, ki bi naj bila starejša od Osončja[2]. Meteorit Tagish Lake ne vsebuje aminokislin, vsebuje pa aromatične ogljikovodike[3]

Ob zbiranju na ledu se jih nikoli niso dotaknili z roko (niso jih onesnažili z zemeljskimi organskimi snovmi), pozneje so jih vedno hranili na temperaturi pod 0 °C [4]. Tako so ostanki meteorita ostali skoraj takšni, kot so prišli iz vesolja. Spomladi so našli še večje število meteoritov.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Opis meteorita pri Astrobiology magazine
  2. »Opis organskih snovi v meteoritu pri The Earth Times«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. avgusta 2020. Pridobljeno 1. junija 2008.
  3. Analiza meteorita
  4. Opis hranjenja mteteorita na Univerzi v Alberti

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]