Strip

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ena izmed strani stripa »Little Sammy Sneeze« Winsorja McCayja (19041906)

Stríp je oblika zgodbe v slikah; sestavlja jo zaporedje sličic (pasice). Besedilo je napisano v oblačkih. Uradno je prvi strip Yellow Kid (rumeni deček), ki je izšel leta 1895 v ameriškem časopisu World, napisal pa ga je Richard F. Outcoult.

Yellow Kid (Richard F. Outcoult)

Znani stripi in njihovi junaki[uredi | uredi kodo]

Tarzan (1929), Superman (1938), Batman (1939), Spider-Man (1962), Asterix in Obelix, Srečni Luka (Lucky Luke), Snoopy, Crumb, Tintin idr.

Najbolj znan avtor stripov je Walt Disney, ki je ustvaril Miki Miško (Mickey Mouse) (1930) in Racmana Jako (Donald Duck) (1938) ter še številne druge like, upodobljene tudi v animiranih filmih.

Pri nas znani italijanski stripi[uredi | uredi kodo]

Glej tudi: Politikin zabavnik.

Slovenski strip in njegovi ustvarjalci[uredi | uredi kodo]

Začetnik slovenskega stripa je bil Milko Bambič s stripom (Bu-Ci-Bu) (1927); sledili so mu Saša Dobrila (Mačji grad); Kostja Gatnik (1977 (Magna Purga), strip v Mladini (Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Dušan Kastelic, Gorazd Vahen, Gregor Mastnak, Milan Erič) - Diareja; Damijan Sovec s Simulacijo kaosa in Prvo petletko, in drugi.

Prva slovenska revija, posvečena samo stripom, je bila Zvitorepec (1966–73); Stripburger; (od 1992)

Slovenski mladinski strip[uredi | uredi kodo]

Marjan Amalietti (Maruška potepuška); Miki Muster (lisjak Zvitorepec, volk Lakotnik, želvak Trdonja 19521973); Bine Rogelj (nagajivi mucek v Cicibanu); Aco Mavec (Tonček Bontonček); Matjaž Schmidt (Erlšpik); Božo Kos (Kavboj Pipec in Rdeča pesa, Mihec); Marjan Manček.

Slovenski risani romani po literarnih predlogah[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]