Spominski znak Načelniki pokrajinskih štabov TO 1991

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Spominski znak Načelniki pokrajinskih štabov TO 1991 je spominski znak Slovenske vojske, ki je namenjen pripadnikom Slovenske vojske, ki so v pripravah in v vojni leta 1991 aktivno delovali v pokrajinskih štabih teritorialne obrambe, poveljstvu specialne brigade na dolžnosti načelnika štaba in v RŠTO načelnika operativnega odseka. (Odredba št. 960-01-9/98 ministra za obrambo Republike Slovenije)

Znak je bil ustanovljen 25. februarja 1998 na ukaz Tita Turnška.

Opis[uredi | uredi kodo]

Spominski znak je krožne oblike, ki ga tvori venec lipovih listov, ki v zgornjem delu prehaja v simboliziran Triglav. V ozadju sta dve prekrižani puški. V sredini znaka sta dva pokončna, stoječa stebra. Prostor med puškinima kopitoma je povezan. V njem je napis »1991 NAČELNIKI PŠTO«. Znak je bele barve, lipovi listi so zeleni, napis ima modro podlago. Meči, obroba in napis so v zlati barvi. (Odredba št. 960-01-9/98 ministra za obrambo Republike Slovenije)

Na vsakem znaku sta na zadnji strani vgravirana ime in priimek nosilca znaka. (Odredba št. 960-01-9/98 ministra za obrambo Republike Slovenije)

Nadomestne oznake[uredi | uredi kodo]

Nadomestna oznaka je temno modre barve z miniaturnim znakom. (Odredba št. 960-01-9/98 ministra za obrambo Republike Slovenije)

Nosilci[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]