Slovenska ljudska stranka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Slovenska ljudska stranka
Vodja Marko Zidanšek
Ustanovljena 1988
Sedež Ljubljana
Ideologija Konservatizem
Krščanska demokracija
Evropska pripadnost Evropska ljudska stranka
Matične barve zelena, modra
Državni zbor
0 / 90
Evropski parlament
1 / 8
Spletna stran
www.sls.si

Slovenska ljudska stranka (kratica: SLS) je slovenska politična stranka, ki je bila uradno ustanovljena 27. junija 1992, ko se je preimenovala iz dotedanje Slovenske kmečke zveze-Ljudske stranke. Leta 2000 se je na kongresu v Ljubljani združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati v SLS+SKD in s tem postala pravna naslednica istoimenske zgodovinske politične stranke. Decembra 2001 se je stranka spet preimenovala v SLS (Slovenska ljudska stranka).

Trenutni predsednik stranke je Franc Bogovič.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Od leta 1992 je prisotna v Državnem zboru Republike Slovenije:

Volitve v državni zbor 1992[uredi | uredi kodo]

Na državnozborskih volitvah, ki so potekale 6. decembra 1992, je stranka osvojila 10 poslanskih mest.Poslanci so postali: Metka Karner-Lukač, Mihaela Logar, Zoran Madon, Alojz Metelko, Janez Podobnik, Marjan Podobnik, Franc Potočnik, Žarko Pregelj, Ludvik Toplak, Franc Zagožen.

Štefan Matuš je dne 15.2.1993 pristopil k poslanski kupini SLS, pred tem je bil nepovezani poslanec, še prej pa član SNS. Prav tako je k SLS pristopila Irena Oman in sicer dne 7.3.1995.

Po odstopu Ludvika Toplaka, ki je bil imenovan za rektorja univerze v Mariboru je njegovo mesto dne 25.2.1994 zasedel Janez Vindiš, ki pa je 9.9.1996 prestopil k SKD.

Volitve v državni zbor 1996[uredi | uredi kodo]

Na državnozborskih volitvah, ki so potekale 10. novembra 1996 je stranka osvojila 19 poslanskih mest. Poslanci so postali: Josip Bajc, Stanislav Brenčič, Andrej Fabjan, Leon Gostiša, Peter Hrastelj, Franc Kangler, Štefan Klinc, Janez Kramberger, Jože Možgan, Darinka Mravljak, Janez Per, Janez Podobnik, Franc Potočnik, Jakob Presečnik, Franc Rokavec, Branko Tomažič, Vili Trofenik, Alojz Vesenjak, Franc Zagožen.

Vodja poslanske skupine je bil Franc Zagožen.

Volitve v državni zbor 2000[uredi | uredi kodo]

Na državnozborskih volitvah, ki so potekale 15. oktobra 2000, je stranka (takrat poimenovana SLS+SKD) osvojila 9 poslanskih mest. Poslanci so postali: Ivan Božič, Stanislav Brenčič, Andrej Fabjan, Franc Kangler, Janez Kramberger, Jurij Malovrh, Janez Podobnik, Franc Rokavec, Vili Trofenik.

Vodja poslanske skupine je bil Janez Podobnik.

Volitve v državni zbor 2004[uredi | uredi kodo]

Na državnozborskih volitvah, ki so potekale 3 oktobra 2004, je stranka osvojila 7 poslanskih mest. Poslanci so postali: Josip Bajc, Stanislav Brenčič, Kristijan Janc, Franc Kangler, Janez Kramberger, Jakob Presečnik, Mihael Prevc.

Andrej Fabjan je julija 2008 nadomestil umrlega Kristijana Janca.

Volitve v državni zbor 2008[uredi | uredi kodo]

Na državnozborskih volitvah, ki so potekale 21. septembra 2008, je stranka osvojila 5 poslanskih mest. Poslanci so postali: Franc Bogovič, Gvido Kres, Jakob Presečnik, Janez Ribič, Radovan Žerjav.

Franc Pukšič je po izstopu iz SDS pristopil k poslanski skupini SLS.

Volitve v državni zbor 2011[uredi | uredi kodo]

Na predčasnih državnozborskih volitvah, ki so potekale 4. decembra 2011, je stranka osvojila 6 poslanskih mest. Poslanci so postali: Mihael Prevc, Jakob Presečnik, Franc Bogovič, Janez Ribič, Franc Pukšič, Radovan Žerjav.

Volitve v državni zbor 2014[uredi | uredi kodo]

Stranka je na volitvah za las zgrešila parlamentarni prag in izpadla iz parlamenta.[1]

Predsedniki stranke[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]