Slovenska demokratska mladina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Slovenska demokratska mladina

Predsednica: Simona Purkat
Ustanovitev: 31. oktober 1989
Vpetost v mednarodni prostor: članica YEPP, DEMYC in IYDU
Barve: modra, rumena
Spletna stran: www.sdm.si

Slovenska demokratska mladina (kratica SDM) je slovenska mladinska politična organizacija, ki je podmladek Slovenske demokratske stranke (SDS). SDM je bila ustanovljena 31. oktobra 1989 kot prva demokratična politična organizacija mladih v Sloveniji[navedi vir]. Trenutno v okviru SDS združuje več kot 3000 članov v starosti od 15 do 30 let.

Organizacija[uredi | uredi kodo]

SDM deluje preko svojih občinskih in mestnih odborov (OO SDM, MO SDM) in regijskih koordinacij (RK SDM), pri čemer temelji na političnem programu SDS kot tudi na njenem lastnem programu, ki vključuje področja izobraževanja, zaposlovanja, socialne varnosti in zdravstva, organiziranja mladih in mladinske politike, mednarodnega sodelovanja, kulture, športa, okoljevarstva, obrambe. Njihovo delo je orientirano okoli ohranjanja slovenske avtohtone kulture, zato pogosto naslavlajjo teme in vprašanja, zardi katerih so bili obtoženi zagovarjanja teorije "velike zamenjave" (Great replacement), islamofobije, homofobije, transfobije ter celo antisemitizma (kljub njihovi nekritični podpori Izraela).

Prav tako podmladek organizira izobraževalne seminarje in okrogle mize ter rekreativne, zabavne, kulturne in druge prireditve. Sodeluje z drugimi organizacijami mladih v Evropi in drugod po svetu ter z demokratičnimi organizacijami mladih Slovencev v zamejstvu.

V mednarodnem mladinskem prostoru SDM sicer deluje kot polnopravna članica podmladka Evropske ljudske stranke (YEPP), Demokratične skupnosti mladih Evrope (DEMYC) in Mednarodne demokratične unije mladih (IYDU).

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Predsednik/ca

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]