Sladkor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jedilni sladkor v kockah

Sladkor, s kemijskim imenom saharoza, je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov. Surovi sladkor (lahko tudi rjavi sladkor), ki je vmesni produkt ekstrakcije saharoze iz sladkornega trsa, vsebuje od 99,5 % saharoze v suhi snovi. Beli sladkor vsebuje več kot 99,5 % saharoze v suhi snovi.

Zgodovina sladkorja[uredi | uredi kodo]

Pradomovina sladkorja je verjetno Indija, to potrjuje izvor imena sladkorja - sakara, ki izvira iz starega indijskega jezika Sanskrt. Zahod se je prvič srečal s sladkorjem v antičnem času, ko so ga Grki in Rimljani uvažali iz daljnega vzhoda kot izredno dragoceno blago, ki so ga uporabljali tudi v zdravilstvu. V srednjem veku je Evropa »pozabila« na sladkor in šele prve križarske vojne so v Evropi ponovno vzbudili zanimanje za sladkor.

Trikotna trgovina

Na zahod pa so proizvodnjo sladkor iz sladkornega trsa prvi prinesli Arabci, ki so tehnologijo proizvodnje pridobili pri Perzijcih. Okoli leta 1000 so na Kreti ustanovili prvo industrijsko rafinerijo. Otok pa so poimenovali Qandi, kar pomeni kristaliziran sladkor.

Ker kontinentalna Evropska klima ne omogoča rast sladkornega trsa, so takratne evropske velesile začele gojiti sladkorni trs v tropskem delu novega sveta. Proizvodnja sladkorja v novem svetu je bila delovno zelo intenzivna, zato so kolonialne velesile vzpostavile donosno trgovino s sužnji, ki so v glavnem delali na poljih sladkornega trsa. Trgovina s sužnji je postala del znamenite trikotne trgovine med Amerikama, Evropo in Afriko.

Proizvodnja sladkorja iz sladkorne pese se je začela proti koncu osemnajstega stoletja v takratni Prusiji, ko so takrat zaradi visoke cene trsnega sladkorja postavili tovarno za proizvodnjo sladkorja iz sladkorne pese. Množično pa se je tehnologija razširila po Evropi v času Napoleonovih vojn in britanske pomorske blokade, ki je kontinentalni Evropi skoraj popolnoma ustavila dobavo trsnega sladkorja.

Proizvodnja sladkorja[uredi | uredi kodo]

Sladkorni trs
Sladkorna pesa

Saharoza se pojavlja skoraj v vsem sadju, učinkovito pa se jo lahko pridobiva samo iz sladkorne pese in sladkornega trsa. Sladkorni trs (Saccharum officinarum) je večletna tropska rastlina iz družina trav, ki v steblu vsebuje okoli 10 % saharoze v enoti suhe teže. Sladkorna pesa (Beta vulgaris) je dvoletna rastline, ki raste v izključno zmerni klimi in se za proizvodnjo saharoze porabi že prvo leto. Ima višjo vsebnost saharoze od sladkornega trsa (okoli 17 %), vendar bistveno manjši hektarski pridelek (pod 10 ton saharoze na hektar).

Tehnologija ekstrakcije saharoze iz sladkorne pese se razlikuje od postopka ekstrakcije iz sladkornega trsa. V primeru sladkornega trsa je prva faza ekstrakcije surovi sladkor, ki je že primeren za uporabo, vendar se ga večina dalje rafinira v beli sladkor. Ekstrakcija saharoze iz sladkorne pese pa poteka neposredno v beli sladkor.

V letu 2008 so največ sladkorje proizvedle: Brazilija (32 mio. ton), EU (17 mio. ton), Indija (17 mio. ton), Kitajska (13 mio. ton).

V letu 2008 so največ sladkorja izvozile: Brazilija (20 mio. ton), Tajska (5,5 mio. ton), Avstralija (3,5 mio. ton).

V letu 2008 so največ sladkorja uvozile: Rusija (2,8 mio. ton), EU (4 mio. ton), ZDA (2,5 mio. ton).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]