Simo Häyhä

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Simo Hayha.jpg

Simo Häyha (vzdevek Bela smrt, rus. Белая смерть Belaja smert), finski častnik in ostrostrelec, * 17. december 1905, Karelija, † 1. april 2002, Hamina.

Häyhä velja za najboljšega ostrostrelca vseh časov, saj je v 4. mesecih zimske vojne (december 1939 - marec 1940) zbral uradno kar 505 (neuradno 542) zadetkov. Poleg tega je s pomočjo Suomi KP/-31 brzostrelko ubil najmaj 200 sovražnikov. Zaradi svojih zaslug je bil povišan v poročnika že leta 1940, kar še zmeraj velja za najhitrejše povišanje v finskih oboroženih silah.

Vojaška kariera[uredi | uredi kodo]

Pri dopolnjenih 17 letih se je Häyhä pridružil teritorialni obrambi, kjer je bil v kolesarskem bataljonu. Po opravljenem služenju je bil odpuščen s činom desetnika. Ob izbruhu zimske vojne se je odzval mobilizaciji in bil premeščen na kollalsko fronto, kjer je dosegel vse svoje zadetke. 6. marca 1940 je prejel zadetek v čeljust zaradi česar je padel v komo iz katere se je prebudil na dan podpisa premirja - 13. marec 1940. Po vojni je bil povišan v poročnika.

Zaradi nizke postave je Häyhä uporabljal rusko puško Mosin-Nagant M28 brez strelskega daljnogleda, saj je tako predstavljal manjšo tarčo, kot pa če bi uporabljal velik in neroden daljnogled.

Odlikovanja in priznanja[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]