Simboli Evropske unije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Evropska zastava

Simboli Evropske unije bodo določeni z Evropsko ustavo. Konvencija o prihodnosti Evrope je v členu IV-1 osnutka Evropske ustave z dne 18. julija 2003 predlagala naslednje simbole:

Evropska zastava[uredi | uredi kodo]

Evropska unija kot svoj simbol uporablja evropsko zastavo, ki je namenjena predstavljanju Evrope kot celote, ne le EU.

Evropsko geslo[uredi | uredi kodo]

V uradnih jezikih Evropske unije[uredi | uredi kodo]

Evropska valuta[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: evro.

Valuta dvanajstih držav Evropske unije je evro, kratica EUR ali znak €. Valute niso sprejele Švedska, Združeno kraljestvo in Danska, mora pa jo sprejeti tudi vseh deset novih članic, ki so se EU pridružile 1. maja 2004.

Jeseni 2004 je veliko prahu dvignila novica, da EU vsem novim državah vsiljuje uradni zapis »euro« brez sklanjanja, kar je v nasprotju z besedotvornimi pravili uradnih jezikov štirih novih članic; poleg slovenščine (evro) še litvanščine (euras), latvijščine (eiro) in madžarščine (euró). Oktobra je bil sklenjen dogovor, da se zapis »euro« uporablja v pravno-formalni komunikaciji z ECB in drugimi ustanovami EU ter na gotovini, v Sloveniji pa se beseda evro uporablja v slovnično pravilni obliki in sklanja.

Evropska himna[uredi | uredi kodo]

Evropska himna temelji na zadnjem stavku Beethovnove devete simfonije, ki vsebuje besedilo Schillerjeve Ode radosti (izvirno nemško An die Freude). Himno je prvotno, leta 1972, sprejel Svet Evrope, leta 1985 pa tudi Evropska unija, tako da jo danes igrajo ob uradnih priložnostih tako Sveta Evrope kot Evropske unije. Zaradi velikega števila jezikov v Evropski uniji, himna nima uradnega besedila in jo izvajajo popolnoma inštrumentalno.