Sherlock Holmes v Washingtonu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sherlock Holmes v Washingtonu
Propagandni poster
RežijaRoy William Neil
ProdukcijaRoy William Neill
ScenarijArthur Conan Doyle (liki)
Bertram Millhauser
VlogeBasil Rathbone
Nigel Bruce
GlasbaFrank Skinner
FotografijaLester White
MontažaOtto Ludwig
DistribucijaUniversal Studios
Datum izida
30. april 1943
Dolžina
71 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina

Sherlock Holmes v Washingtonu (izvirno Sherlock Holmes in Washington) je igrani detektivski film iz leta 1943. Glavni vlogi sta odigrala Basil Rathbone kot Sherlock Holmes in Nigel Bruce kot dr. Watson. Gre za 5. film iz Rathbonove in Brucove filmske serije. Dogajanje v filmu je osredotočeno na iskanje tajnega dokumenta britanske obveščevalne službe, ki si ga močno želi tudi skrivna vohunska tolpa na čelu z Richardom Stanleyjem (igra ga George Zucco).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Britanskega agenta, ki je zadolžen za prenos tajnega dokumenta v ZDA, na poti prestrežejo in umorijo. Britanski organi pregona tako nimajo druge izbire, kot da se obrnejo na zasebnega detektiva Sherlocka Holmesa (igra ga Basil Rathbone). Ta še pred odhodom čez lužo obišče dom umorjenega agenta in preko videnega pride do sklepa, da je agent Grayson dokument prenesel v obliki mikrofilma v velikosti ene znamke. Holmes se skupaj s svojim pomočnikom dr. Watsonom odpravi v ZDA, kjer se najprej sreča s tamkajšnjima policistoma na tem primeru.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

George Zucco je v drugem filmu te serije (Prigode Sherlocka Holmesa, 1939) že igral vlogo profesorja Moriartyja. V tem filmu Zucco ne igra Moriartyja, temveč vodjo zločinske tolpe in nemškega simpatizerja Richarda Stanleyja. V vseh preostalih filmih te serije (filmi številka 5-14) je vlogo Moriartyja namreč odigral Henry Daniell, začenši s filmom The Woman in Green iz leta 1945.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]