Sfinga (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Sfinga (Mahkota))


Sfinga
Naslovnica prve izdaje iz l. 1979
AvtorAnte Mahkota
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanravtobiografski roman
ZaložnikCankarjeva založba
Datum izida
1979
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani490
OCLC441761238
COBISS18301184
UDK821.163.6-312.6
Predmetne oznakealpinizem, prvenstveni vzponi, nove smeri, Triglav, Sfinga, Triglavska severna stena, zgodovina alpinizma, slovenski alpinizem, plezanje, Ante Mahkota

Sfinga je avtobiografski roman, ki ga je napisal slovenski alpinist Ante Mahkota. Knjiga je prvič izšla leta 1979 v Ljubljani pri Cankarjevi založbi. Roman je nastal na podlagi avtorjeve bogate in uspešne alpinistične poti. Sfinga, kar je ime za mogočen skalni steber, je do Mahkotejevega vzpona leta 1966 pomenila še zadnji nerešeni problem Triglavske severne stene.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Knjiga govori o alpinističnih dogodivščinah avtorja Anteja Mahkote. Je nekakšna avtobiografska pripoved, v katero je avtor vpletel mnoge zanimive zgodbe s svoje bogate alpinistične poti. Skozi pripoved dobimo vpogled v stanje na področju alpinizma v Sloveniji v 50. in 60. letih dvajsetega stoletja. Čeprav Mahkota opisuje različne uspešne in neuspešne vzpone, zanimive dogodivščine ter vzpone svojih, kakor jih imenuje, alpinističnih kameradov, pa je osrednja tema vendarle Sfinga. To je 300-metrski navpičen in mestoma previsen steber v zgornjem delu Triglavske severne stene. Ime je dobil zaradi obraza, ki se izriše v profilu, če nanj pogledamo iz levega kota Amfiteatra, prodnate krnice sredi stene. Zaradi svoje previsnosti je Sfinga dolga leta veljala za nerazrešeno uganko in postala legenda, še preden je bila preplezana. Po skoraj desetih letih obleganja jo je leta 1966 uspelo preplezati prav Mahkoti v navezi s Petrom Ščetininom. Čeprav je Mahkota junak dogajanja, pa med branjem ne naletimo na hvalnico samemu sebi, temveč na razgaljanje samega sebe z nenavadno odkritosrčnostjo. Avtor mnogokrat v ospredje postavi prijatelje in njihove dosežke ter odkritosrčno pripoveduje o svojih dvomih, zmotah, neuspešnih poizkusih, strahu.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

  • Izvirnik iz leta 1979 (COBISS)
  • Druga dopolnjena in razširjena izdaja iz leta 1991 (COBISS)
  • Tretja dopolnjena in razširjena izdaja iz leta 1999 (COBISS)
  • Četrta izdaja iz leta 2011 (COBISS)

Priredbe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]