Roscelin iz Compiegneja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Roscelin
Rojstvocca. 1050[1][2][3]
Compiègne
Smrtcca. 1121
Besançon
Državljanstvo Francija
Poklicfilozof, teolog
ObdobjeSrednjeveška filozofija/zgodnja sholastika
RegijaZahodna filozofija
Šola/tradicijazgodnja sholastika
Glavna zanimanja
metafizika (s teologijo), logika, filozofija jezika
Pomembne ideje
ekstremni nominalizem
Nasprotoval

Roscelin iz Compiegneja (latinsko: Roscellinus Compendiensis), francoski filozof in teolog, * okoli 1050, † okoli 1125.

Prištevamo ga med glavne predstavnike srednjeveškega sholastičnega nominalizma, po katerem so realno obstoječe samo posameznosti (partikuarije), ne pa tudi občosti (univerzalije). Slednje so v razmerju do partikularij zgolj glasovi oziroma piš glasu (lat. flatus voces).

Delo in vplivi[uredi | uredi kodo]

Nobeno njegovo delo se ni ohranilo, vendar je mogoče njegov ekstremni nominalizem rekonstruirati iz obtožb sodobnikov, ki jih ni imel malo. Dali so mu celo vzdevek Doctor diabolicus (Hudičev doktor), izjemen primer srednjeveške prakse, ki je z vzdevki Doctor in priponami, kot so angelicus[4], mirabilis[5] in invincibilis[6], raje izkazovala čast, kot sramotila.

Leta 1092 je bil obtožen herezije zaradi nominalističnega izpeljevanja teološke razprave o logičnem smislu Svete Trojice. Pravoverno stališče je bilo, da se logike in teologije ne meša. Aristotel je bil avtoriteta za logiko in Avguštin za teologijo. Roscelin krši to načelo in logiko ter teologijo spravi skupaj z zanj neprijetnimi posledicami. Preseneča dejstvo, da mu po obtožbah niso prepovedali poučevati. Kljub temu, da je bil prvi Abelardov učitelj[7], je bil Roscelinov odnos z Abelardom precej zapleten. Abelard je Roscelina obtožil postavljanja razuma pred vero, kar je razumljivo, saj se je hotel oddaljiti od svojega učitelja. Roscelina v svojih spisih nikjer ne omenja, razen v obtožbah. Edino Roscelinovo pismo, ki se je ohranilo, je zbadljivo pisanje Abelardu, v katerem se norčuje iz njegove kastracije[8]. Četudi Roscelinu sodobniki niso mogli dokazati herezije, so njegovo početje smatrali za bogokletno in nevarno. Najpomembnejši Roscelinov nasprotnik je bil Anzelm iz Canterburya, ki je leta 1089 papežu Urbanu II. predal pisno obtožbo proti njemu. Nedvomno so nasprotovanja Roscelinu dosegla vsaj to, da se ni ohranilo nobeno njegovo logično-filozofsko delo.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Nacionalna zbirka normativnih podatkov Češke republike
  2. Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas
  3. opac.vatlib.it
  4. Doctor angelicus, angelski doktor, častni vzdevek za Tomaža Akvinskega.
  5. Doctor mirabilis, Roger Bacon
  6. Doctor invincibilis, Vilijem Ockham
  7. Abelarda je poučeval v Lochesu v letih od 1093 do 1099, torej v Abelardovih najstniških letih. Drugi znani Abelardov učitelj je Vilijem iz Champeauxa. Clanchy 1999, str.10 in 22.
  8. Clanchy 1999, str. 68

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Clanchy, M.T., Abelard, človek v srednjem veku, Znanstveno in publicistično središče, Ljubljana, 1999 (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]