Rimska trgovska povezava z Indijo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pot od Rima do Indije

Rimska trgovska povezava z Indijo se je začela, ko je Gaj Avgust Oktavijan spremenil Egipt v rimsko provinco. Stik med Rimom in Indijo se je razmaknil z rabo monsunov. Pot iz Rima do Indije se je zaključila v južni Indiji, trgovali pa so v naseljih, katera so ostala še dolgo po padcu Rima in izgube pristanišč v Rdečem morju, katera so imela pomembno vlogo na tej poti. Ta pristanišča pa so imela enako vlogo že pred prihodom Rimljanov.

Predhodno dogajanje[uredi | uredi kodo]

Svet pred Rimljani

Pred začetkom širjenja Rima je pot med Evropo in Indijo obvladala Perzija. Egipt je vseeno imel možnost trgovati z Indijo, saj je obvladoval sever Arabskega polotoka. A zgodovinar Strabon trdi, da je ta povezava neprimerljiva s povezavo Rim-Indija. Egipčani so uporabljali pristanišča v Rdečem morju, ko so prišli Rimljani, so jih le prevzeli in nadaljevali trgovino po enaki poti.

Kulturne izmenjave[uredi | uredi kodo]

Rimljani so s tem ko so trgovali z Indijo prinesli svoj vpliv v kraje ob Rdečem morju. Močen vpliv so prinesli v Etiopijo. Tako je na primer imelo Aksumitsko kraljestvo (glavno mesto Aksum) vpliv Rima in Indije, kar se je posebej poznalo v arhitekturi, kar je vidno še danes. Obratno je videti vpliv Indije v rimskem svetu. Tako je bil bog Buda omenjen v zapiskih v Aleksandriji, pravtako pa še nekaj Indijskih kulturnih stvari. Pravtako so v Indiji našli ogromno rimskih kovancev.

Konec trgovanja[uredi | uredi kodo]

Trgovanje se je začelo končevati vsporedno s propadanjem Rima. Za to je bila kriva tudi Rimsko-Perzijska vojna. Ko so Rimljani to vojno izgubili, so izgubili tudi pomembna pristanišča v Rdečem morju.