Religioznost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Religióznost je sociološki pojem. V širši obravnavi se nanaša na pokazatelje verovanj (v boga oziroma božanstva, posmrtno življenje itd.), vpliva na vsakdanje življenje, verske dejavnosti (obredi) ter celovit pogled na svet (svetovni nazor).

Nekatere sociološke oziroma humanistične študije se osredotočajo na posamezne vidike religioznosti, kot so stopnja udeležbe pri obredih (pogostost), čaščenje znamenj, sprejemanje doktrin.

Gallupov indeks religioznosti, 2009. (svetlo: bolj religiozni, temno: manj religiozni). [1]

Religioznosti osebe ali populacije ni možno zajeti v en pokazatelj, še najmanj za koristne med populacijske primerjave. Gallup, ameriško podjetje za raziskavo javnega mnenja, uporablja kot eno izmed meril samooceno na osnovi odgovorov na vprašanje: »Ne glede na to, ali obiskujete verske objekte,ali bi zase rekli da ste verni, ne verni ali prepričan ateist?«[2]

Viri on opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Gallup WorldView), (Religiosity Highest in World's Poorest Nations, Gallup Global Reports, August 31, 2010, Vpogledano 2014-01-23)
  2. »Global index of religion and atheism, WIN-Gallup International,Vpogledano 23-01 - 2012« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 16. oktobra 2012. Pridobljeno 24. januarja 2014.