RPL (programski jezik)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

RPL (angleško reverse Polish Lisp) je sistem in uporabniški programski jezik žepnih računalnikov podjetja Hewlett-Packard. Jezik se uporablja na znanstvenih grafičnih kalkulatorjih z obrnjenim poljskim zapisom (RPN) serij HP-28, HP-48 in HP-49.

RPL je struktruralni programski jezik z obrnjenim poljskim zapisom in je sposoben procesirati tudi izraze in enačbe v infiksnem algebrskem zapisu. Je precej podoben jeziku Forth, saj oba uporabljata sklad in seveda Lisp, ki temelji na seznamih. Z razliko od predhodnih kalkulatorjev HP z obrnjenim poljskim zapisom, ki so imeli fiksni štirinivojski samodejni sklad (X, Y, Z, T), je sklad v RPL omejen le z razpoložljivim kalkulatorjevim RAM-om.

RPL so razvili v razvojnem oddelku HP v Corvallisu, Oregon leta 1984 kot nadomestilo za predhodno rabo zbirnika za operacijske sisteme kalkulatorjev.[1] William C. Wickes, eden od izvirnih razvijalcev RPL, je o poimenovanju jezika povedal: »razvojni tim jezika nikoli ni drugače imenoval kot le (z začetnicami) RPL.«[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »rplman.zip« (v angleščini). Pridobljeno 19. oktobra 2008.
  2. »comp.sys.hp48 FAQ : 2 of 4 - Hardware, Programs, and Programming« (v angleščini). Pridobljeno 19. oktobra 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]