Tolsti adenij

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Puščavska roža)
Tolsti adenij

Cvet
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Gentianales (sviščevci)
Družina: Apocynaceae (pasjestrupovke)
Rod: Adenium
Vrsta: A. obesum
Znanstveno ime
Adenium obesum
(Forssk.) Roem. & Schult.
Sinonimi

Adenium coetaneum Stapf
Adenium honghel A.DC.
Nerium obesum Forssk.[1]

Tolsti adenij, tudi puščavska roža (znanstveno ime Adenium obesum) je sočnica z zadebeljenim steblom in rdečimi cvetovi iz družine pasjestrupovk, znana tudi pod imeni Sabi Star, Kudu in puščavska roža. Ker je pod pojmom puščavska roža znanih več vrst rastlin in nekaterih snovi, je bolj primerno ime za rastlino tolsti adenij.

Podvrste:

Raste v območju sahela (ekoklimatska in biogeografska regija med Saharo in severnosudanskimi savanami na jugu), v subtropskih območjih vzhodne ter južne Afrike in v Arabiji.

Opis rastline[uredi | uredi kodo]

Je vednozelena rastlina s sočnim steblom in z odebeljenim bazalnim delom, zaradi česar oblika rastline spominja na bonsaj. V hladnem obdobju lahko listi tudi odpadejo. Zraste lahko do višine treh metrov. Cvetovi so rožnati do rdeči z belkasto notranjostjo, cevasti, do 5 cm dolgi, z navzven obrnjenimi petimi petalami. Plod je strok.

Gojenje[uredi | uredi kodo]

Rastlina je zaradi svoje značilne oblike in lepega cvetja zelo popularna kot sobna lončnica. Potrebuje zelo svetlo mesto in zalivanje z enakim režimom kot pri kaktusih, kar pomeni, da se jih v poletni sezoni zaliva dvakrat mesečno, pozimi pa se zalivanje opusti. Prezimuje naj nad 10 stopinjami Celzija.

Puščavska roža se razmnožuje generativno s semenom, vegetativno s potikanjem vejic in s cepljenjem. Potaknjenci ne oblikujejo tipičnega kaudeksa, cepijo pa se lepo cvetoči kultivarji na zadebeljeno steblo sejancev.

Strupenost[uredi | uredi kodo]

Rastlina vsebuje zelo strupen sok, ki ga uporabljajo pripadniki plemen Akie in Hadza v Tanzaniji za zastrupljanje puščic, ki jih uporabljajo pri lovu. Sok vsebuje srčne glikozide, podobno kot sorodni oleandri.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Taxon: Adenium obesum (Forssk.) Roem. & Schult«. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 22. maj 1997. Pridobljeno 30. septembra 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]