Program Človek in biosfera

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Program Človek in biosfera (angleško Man and the Biosphere programme; kratica MAB) je UNESCO-v medvladni raziskovalni program, ki potrjuje biosferne rezervate, kot koncept in sredstvo za uresničitev trajnostnega ravnovesja med pogosto nasprotujočimi si cilji ohranjanja biološke pestrosti, spodbujanja razvoja človeških virov z vzdrževanjem kulturnih vrednot. Biosferni rezervati so lokacije, kjer se ti cilji preizkušajo, prikazujejo in izvajajo.

Ta interdisciplinarni program je bil ustanovljen leta 1971. Program vodi Mednarodni koordinacijski svet (MAB International Co-ordinating Council), sestavljen iz predstavnikov držav članic, ki jih izvoli Generalna konferenca Unesca. Program izvajajo nacionalni komiteji ali informacijske točke (focal points) programa MAB.

Cilji programa[uredi | uredi kodo]

Eden osrednjih ciljev programa je ustanoviti omrežje biosfernih rezervatov(Biosphere reserves). To so območja kopnih ali obalno/morskih ekosistemov, kjer se z ustrezno opredelitvijo območij z različnim varstvenim režimom in upravljanjem usklajujejo ohranjevanje ekosistemov in njihove biotske raznovrstnosti s trajnostno rabo naravnih virov. Pri tem je nujno sodelovanje lokalnih skupnosti, ki naj bi v območjih MAB laže uveljavljale svoje interese. Hkrati bi v teh območjih potekala znanstvena raziskovanja, spremljanje stanja, izobraževanje in usposabljanje.

Seviljska strategija[uredi | uredi kodo]

Marca leta 1995 sta bila na mednarodni konferenci v Sevilli sprejeta Strategija in statutarni okvir (Statutary Framework) za razvoj svetovnega omrežja biosfernih območij. Istega leta je oba dokumenta potrdila Generalna konferenca UNESCO.

Biosferni rezervati v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Pod UNESCO-vo zaščito so v Sloveniji[1]:

  • Julijske Alpe in Triglavski narodni park od leta 2003
  • Kras od leta 2004 in
  • Kozjansko z Obsoteljem od leta 2010

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ UNESCO MAB[[1]]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]