Princeskin dnevnik 2: Kraljevska zaroka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Princeskin dnevnik 2: Kraljevska zaroka
RežijaGarry Marshall
ProdukcijaWhitney Houston
Debra Martin Chase
ScenarijMeg Cabot (liki)
Shonda Rhimes
VlogeJulie Andrews
Anne Hathaway
John Rhys-Davies
Raven-Symoné
Heather Matarazzo
Chris Pine
Callum Blue
FotografijaCharles Minsky
MontažaBruce Green
DistribucijaBuena Vista Pictures
Datum izida
11. avgust 2004
Dolžina
113 minut
DržavaZdružene države Amerike
JezikAngleščina
Proračun40.000.000 $
Dohodek bruto134.734.481 $ (svetovni dohodek)

Princeskih dnevnik 2: Kraljevska zaroka je film iz leta 2004, nadaljevanje filma Princeskin dnevnik iz leta 2001.

Večina igralske zasedbe, vključno z Anne Hathaway, Julie Andrews, Héctorjem Elizondom in Heather Matarazzo v vlogah Mie Thermopolis, kraljice Clarisse Renaldi, Joeja (Mijin telesni stražar) in Lilly Moscovitz, se vrne, da ponovno upodobi svoje like iz prejšnjega filma, Princeskin dnevnik. Film je ponovno režiral Garry Marshall, producirala pa ga je Debra Martin Chase.

Novi liki so vikont Mabrey (John Rhys-Davies), lord Nicholas Devereaux (Chris Pine, za katerega je bil to prvi filmski prvenec) in Andrew Jacoby (Callum Blue).

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Film se začne, ko Mia Thermopolis (Anne Hathaway), prestolonaslednica v svoji državi, glavnem prizorišču v filmu, Genoviji, konča šolo na univerzi Princeton oziroma na šoli Woodrow Wilson School. Mia, Joe (Héctor Elizondo) in Debeli Louie, njen maček, pred Mijinim 21. rojstnim dnevom odpotujejo v Genovijo, da bi Mia kot kraljica prevzela prestol svoje babice, kraljice Genovije, Clarisse Renaldi (Julie Andrews). Na plesu za praznovanje njenega 21. rojstnega dne mora Mia plesati z vsemi "primernimi samci". Po nesreči nekemu mlademu neznancu stopi na čevlje, kasneje pa zapleše z njim. Ko Miji z glave pade tiara, jo ujame vikont Mabrey (John Rhys-Davies) in razkrije, da namerava prevzeti prestol.

Kasneje vikont Mabrey omeni še enega prestolonaslednika, svojega nečaka, lorda Devereauxa (Chris Pine). Mia ne more postati kraljica, če se v tridesetih dneh ne poroči. Clarisse povabi lorda Devereauxa, da bi ostal pri njih in Mia je šokirana, ko vidi, da je mož, s katerim se je spogledovala na plesu, pravzaprav lord Nicholas Devereaux. Miji se pri iskanju popolnega moža pridruži tudi njena najboljša prijateljica Lily Moscovitz (Heather Matarazzo). Mia si izbere Andrewa Jacobyja (Callum Blue), vojvodo Kenilwortha in nekaj dni kasneje se zaročita. Mabrey in Nicholas pa želita poroko preprečiti, zato se začne Nicholas ponovno spogledovati z Mio.

Princesa Mia začne vaditi streljanje z lokom in gorečo puščico, ki je del obreda ob kronanju nove kraljice. Na zabavi na vrtu se Mia razdraži, ko vidi lorda Nicholasa z lady Elisso (Meredith Patterson). Kasneje se Mia skupaj z Nicholasom sprehaja ob osamljenem vodnjaku in Nicholas jo nenadoma poljubi. Potem Nicholas dobi pomisleke o tem, ali bi še rad ukradel krono, vikont Mabrey pa spozna, da se je njegov nečak zaljubil v princeso Mio. Kasneje, ko Mia vadi lokostrelstvo, ji Nicholas pove, da bo zapustil grad, vendar da jo želi pred odhodom še enkrat, zadnjič videti. Mia je sicer razburjena, vendar privoli v srečanje z njim. Oditeta k jezeru, kjer plešeta, nato pa tam tudi zaspita. Ko se Mia zjutraj zbudi, opazi moža, ki njo in Nicholasa snema. Meni, da ga je najel Nicholas, zato odvihra stran. Ko pa pride nazaj v graščino, se posnetek že predvaja na televiziji. Opraviči se, ker je razočarala Andrewa in skupaj zaročenca ugotovita, da drug drugega ne ljubita. Ampak Andrew pravi, da ji je obljubil poroko in da gentelman nikoli ne prelomi svojih obljub.

Ko vikont Mabrey odide na poroko, z Nicholasom razpravlja o tem, ali bi moral oditi tudi on. Gretchen Nicholasu pove, da mu je njegov stric nastavil past s snemanjem ob jezeru. Nicholas na poroko odide s starinskim kolesom svojega dedka, ki je edino prevozno sredstvo na voljo. Medtem Mia že začne hoditi do oltarja, vendar steče stran, saj spozna, da se ne more poročiti z Andrewom. Clarisse odide za njo in ji pove, da ne sme ponoviti napake, ki jo je naredila ona sama in obupati nad iskanjem prave ljubezni. Mia odide nazaj v cerkev, kjer pove, da želi postati kraljica brez moža, vendar vikont Mabrey reče, da bi moral kralj postati njegov nečak. Nicholas pa zavrne krono in parlament se odloči za spremembo zakona. Clarisse Joeja zasnubi in par se poroči. Nicholas prizna svojo ljubezen do Mie in Mio okronajo za kraljico Genovije.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Glasba[uredi | uredi kodo]

The Princess Diaries 2: Royal Engagement
soundtack
Izdan2004
Slog
ZaložbaDisney
Št.NaslovPisecDolžina
1."Breakaway"Avril Lavigne, Bridget Benenate, Matthew Gerrard3:57
2."I Decide"Diane Warren3:17
3."This Is My Time"Raven-Symoné, Matthew Gerrard, Robbie Nevil4:24
4."I Always Get What I Want"Avril Lavigne, Cliff Magness2:31
5."Trouble"Pink, Tim Armstrong3:12
6."Because You Live"Chris Braide, Andreas Carlsson, Desmond Child3:18
7."Love Me Tender"Elvis Presley2:41
8."Fun In the Sun"Steve Harwell3:27
9."Let's Bounce"Matthew Gerrad, Robbie Nevil3:18
10."Dance Dance Dance" 2:00
11."Fools"Rachel Stevens3:13
12."A Love That Will Last"  
13."Your Crowning Glory" 2:35
14."Miracles Happen"  
15."The Meaning"  

Razlika med filmom in knjigami[uredi | uredi kodo]

Prvi film je bil - kljub mnogim različnim likom in različnimi značaji likov - pravzaprav film, ki je temeljil na prvih treh knjigah iz serije Meg Cabot. Drugi film pa se zelo razlikuje od knjig. Opazljive spremembe so:

  • Genovija je pravzaprav monarhija in kneževina. Ne vladajo ji kralji in kraljice, kraljevske nazive nosijo le princi in princese.
  • Mia ima pravico zasesti prestol in ta pravica ne bo nikoli odvisna od zakona.
  • V knjigah je grandmere (babica) pravzaprav zelo sebična in samoljubna oseba, ki Miji po navadi povzroči več težav kot kdorkoli drug v njenem življenju.
  • Mijin oče, Phillipe, je v knjigah živ in zdrav.
  • Michael Moscovitz ni "postal slaven" s svojim bandom, saj je slednji potem, ko so njegovi člani končali srednjo šolo, razpadel. Michael je odšel na univerzo Columbia in izumil prototip robota za operacije na srcu. Michael in Mia sta se razšla v osmi knjigi, nato pa se v deseti knjigi ponovno pobotala.
  • Mijin telesni stražar ni Joe. V knjigah ni omenjen noben Joe. V knjigah je Mijin stražar bivši vojaški komandant švedskega porekla, imenovan Lars. Z Mio sta zelo dobra prijatelja.
  • Manjka veliko stranskih likov iz knjig, kot so J.P. Reynolds-Abernathy IV (iz prvih knjig bolje poznan kot "fant, ki sovraži koruzo v čiliju", sicer neke vrste Mijin fant), Tina Hakim Baba (Mijina druga najboljša prijateljica), Rocky (Mijin mali bratec, kljub temu pa imata Mijina mama in Mijin očim dojenčka, ki pa mu je ime Trevor) in drugi. Nekaj napak v knjigah Meg Cabot, ki temeljijo na Mijinem življenju, filmi še bolj poudarijo, Tina pa v knjigah navaja, da je njen oče (bogataš, ki je zaslovel s prodajo nafte in vztraja, da ima njegova hči Tina, kot Mia, telesnega stražarja) osebno poskrbel, da je niso omenili v filmu.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]