Predloga:Izbrano/16. teden 2007

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mikojan-Gurevič MiG-15 (rusko МиГ-15) z Natovo oznako Fagot je bilo sovjetsko enomotorno reaktivno lovsko letalo, ki je zaslovelo v korejski vojni. Skupaj so izdelali okoli 12.000 primerkov tega izjemnega lovca v vseh mogočih izvedbah.

MiG-15 je bil izdelan za prestrezanje ameriških strateških bombnikov kot je bil Boeing B-29, pri čemer so Sovjeti za teste uporabili zasežene super trdnjave, pa tudi svoje kopije, letala Tupoljev Tu-4. Za ta namen so MiG-15 oborožili z močnimi topovi nameščenimi v nos letala. Tako je imel ta lovec v nosu dva 23 mm topova s po 80 granatami in enega 37 mm s 40 granatami. Močni topovi pa so imeli pomanjkljivost, ki se je kazala v nizki hitrosti izstrelkov ter nizko kadenco, ki se je pokazala v neposrednih zračnih dvobojih z drugimi lovci.

MiG-15 je hitro postal zelo iskan lovec in je bil izvožen v veliko držav, zaveznic Sovjetske zveze. Med prvimi državami, ki so to letalo kupile je bila Ljudska republika Kitajska, kamor so Sovjeti v petdesetih letih prejšnjega stoletja izvozili različico MiG-15bis, izboljšanega modela.

Nedavno predstavljeni: Firefox · Nikola Tesla · Merkur