Predloga:Izbrano/14. teden 2007

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mozilla Firefox (včasih Phoenix in Firebird, različica v Debianu Iceweasel) je prost, odprtokodni grafični spletni brskalnik, ki je na razpolago za več operacijskih sistemov in preveden v več svetovnih jezikov.

Firefox vsebuje vstavke za blokiranje pojavnih oken, iskanje z zavihki, novice v obliki RSS, podporo veliko odprtokodnim standardom za označevanje in sistem za preprosto dodajanje uporabnih razširitev.

Pomembno vlogo pri nastanku Firefoxa imata podjetji Netscape in AOL, ki sta razvili Mozillo. Koda Mozille Firefox temelji prav na tem programu. Dave Hyatt in Blake Ross sta v drugi polovici leta 2002 na osnovi Mozille začela razvijati svoj poskusni projekt, ki se je hitro razširil. Kmalu je imel več uporabnikov kot zbirka programov Mozilla. Zato se je Fundacija Mozilla odločila, da bo zbirko počasi zamenjala z Mozillo Firefox.

Zbirka Mozilla je vsebovala tudi program za elektronsko pošto (za to so razvili program Mozilla Thunderbird) ter koledar (zdaj ga nadomešča SeaMonkey Calendar).