Portal

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Baročni portal

Portal (nem.: Portal, lat. portale = vrata) v arhitekturi označuje posebej poudarjen vhod, dekoracije okoli vrat ali konstrukcijo samega vhoda.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V Egiptu je bil portal templjev obkrožen s piloni; v Mezopotamiji so bili portali ločni ("Ištarina vrata" v Babilonu); v Helenski umetnosti dobijo trikotni zaključek nad zgornjim nosilcem ("Levja vrata" v Mikenah), kar razvijejo Grki v pročelju klasičnega templja; Rimljani uporabljajo etruščanske ločne portale mestnih obzidij in razvijejo svoje portale, ki so kasneje vplivali na razvoj portalov v romanskih in gotskih cerkvenih portalih.

V srednjem veku je portal predstavljal vhod cerkve, obokan portal, ki se oblikuje v obdobju romanike ima na obeh straneh stebre. V tem obdobju nastanejo prvi kiparski portali. Timpanon (del nad vodoravno zgornjo preklado) je prostor za figuralne stvaritve. Razcvet je portal doživel v gotskem slogu. Renesančno in baročno naglašeni so portali s stebri. Portal je bil nadgrajen v profani arhitekturi gradov, palač in mestnih hiš kot reprezentativni vhod. Do portala pogosto vodijo stopnice. V nasprotju s sijajnimi portali javnih zgradb (gledališča, muzeji, mestne hiše, itd.), se v 19. stoletju sodobna arhitektura vrne nazaj k pretežno funkcionalni zasnovi vhoda, tako da portal kot ločen sestavni del izgine. Postmoderna arhitektura se pri vhodnih elementih vrača nazaj in se delno zgleduje po zgodovinskih modelih.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]