Pompej Veliki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Gnej Pompej Veliki
Gnaeus Pompeius Magnus
Hw-pompey.jpg
Doprsni kip Gneja Pompeja Velikega
Rojstvo 29. september 106 pr. n. št.,
Picenum, Rimska republika
Smrt 30. september 48 pr. n. št. (star 59 let),
Egipt
Državljanstvo Starorimska civilizacija
Poklic Politik in vojaški poveljnik

Pompej Veliki (polno ime: Gnej Pompej Veliki; latinsko Gnaeus Pompeius Magnus), rimski vojskovodja, politik in državnik, * 29. september 106 pr. n. št., Picenum, † 29. september 48 pr. n. št., Egipt.

Pompej je bil sin Gneja Pompeja Straba, bogatega rimskega politika. 70 pr. n. št. je skupaj s Krasom postal konzul. Ko je leta 67 pr. n. št. dobil pooblastila za boj proti piratom, jih je zatrl v treh mesecih. V vojni (66-64 pr. n. št.) s pontskim kraljem Mitridatom VI. je Pompej zmagal in v Prednji Aziji ustanovil mnogo provinc in kneževin. 60 pr. n. št. je z Julijem Cezarjem ter Krasom sklenil prvi triumvirat, ki je bil obnovljen 56 pr. n. št. Leta 49 pr. n. št. je postal vrhovni poveljnik vojske senatske stranke. Po Cezarjevem vdoru v Italijo se je Pompej poražen umaknil v Grčijo, kjer je bil čez eno leto pri Farzalu še odločilno premagan. Umaknil se je na Lezbos in nato v Egipt, kjer je bil ubit na svoj rojstni dan po ukazu faraona Ptolemaja XIII.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Rajko Bratož, Rimska zgodovina : Od začetkov do nastopa cesarja Dioklecijana. Zbirka Zgodovinskega časopisa, 26. Knjižna zbirka Scripta. Ljubljana, 2007.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]