Pogovor o kategoriji:Hrana in pijače

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

RAZLAGA O MOJEM PROJEKTU

18.12.2004. pozno zvečer sem se spomnil, da je nek udeleženec na kvizu »Milijonar« (POP TV) »odletel« zato, ker ni vedel, da je »aleluja« tudi hrana.

Pogledal sem v moje kuharske knjige (približno meter jih je, na žalost za pisavo slaba polovica v nemščini), in gesla seveda nisem našel. Šele SSKJ mi je dal neko pojasnilo (pa samo tisti kar sem že vedel o aleluji – že vedno ne vem kaj gre še notri, kako se kuha, …).

Ker sem ljubiteljski kuhar – samouk se mi je potem nekaj začelo vrteti po možganih. Namreč končno se mi je pojavila tema, katere ne študiran samo po knjigah in člankih na internetu, ampak nekaj na kar se kolikor toliko spoznam. Najprej je izgledalo kot majhen »plazič«, sedaj pa se mi vali plaz širine vsaj 4 km po obsežnem pobočju. Pa bom že preživel.

Seveda se je tema, potem ko sem začel razmišljati in gledati knjige vedno bolj širila in začela postajati resen, nekajmesečni projekt.

V tej nalogi mislim obdelati praktično vse kar gre skozi usta in grlo v želodec.

Izkjučeni so seveda

  • Zdravila
  • Arzen in podobne »prijazne« snovi
  • razni kovanci, pisarniške sponke in podobne moteči predmeti

Danes sem preurejal karegorije, pa sem na začetku pozabil na pijače. Naenkrat sem pomislil na to, kam bom dal »pijačo naše mladosti«, vina, mastiko, metin čaj, ….

Sedaj imam kategorijo »hrana in pijače« kamor gre lahko vse kar z večjim ali manjšim užitkom (odvisno od kuharja) uživamo zato da preživimo.

Nekako mi je jasno kako bom razdelal kategorije navzdol, ne vem pa kam bi povezal »Hrana in pijače«. Ali ima kdo kakšen predlog?

Trenutno so najbolj obdelane začimbe (pa šele do črke »K«), vse ostalo še manjka.

Nekako sem razdelal katregorije, še veliko jih manjka.

Pri tistemu kar pojemo se ne da jasno definirati podkategorij. Na primer vzemimo gobe. Če jih dodamo samo ščepec v temno omako poleg srninega zrezka je to začimba. Vendar gredo gobe tudi v gobovo rižoto – tu so sestavina jedi. Če so vložene jih lahko damo poleg narezka in so dodatek jedem (kot ketchup in gorčica – pa še pridejo ostali dodatki).

Vesel bom katere koli pomoči (projekt ocenjujem na vsaj nekaj mesecev). Prosil pa bi nekaj. Če nekdo meni, da goba ni začimba ali ni sestavina jedi naj to pove v pogovoru. Nimam nič prti temu, da dodajate kategorije, prosim pa vas (obračam se na vse, zato vas), da brez diskusije ne brišete kategorij.

Pa še nekaj. Prej ali slej bodo nastali članki krompir, vino, jabolka, pivo, hruške. Tu je veliko vrst, prosim »NE DODAJAJTE V ČLANKE RDEČIH SEZNAMOV«. Če bo prišel nek argonom, sadjelog, vinolog, …. bo že napisal članke, pa naj bodo ali ne bodo seznami.

Seveda so odšli nobelovci, mitološki junaki, slovenski književniki, glasbeniki, glasbeni instrumenti in podobno na »dolg zaslužen dopust«. Pa saj ne bodo »splesneli«. Če jih ne bo nihče »posvojil« me bodo že počakali.

Ne vem točno ali taka razlaga spada na pogovorno stran, samo hotel sem povedati svoje načrte in prositi za nekaj sodelovanja.

nwAwak
iianz

Janez Novak 14:08, 11 jan. 2005 (CET)


Če si prepričan, da ne obstaja višja kategorija, potem ti preostane le, da povežeš na glavno kategorijo Category:Seznam kategorij. Sam bi to kategorijo razdelil na dva dela Category:Hrana in Category:Pijače (saj bo zelo nabita kategorija, če boš obdelal le del vseh pijač) in to povezal navzgor na category:Živila, kamor bi povezal tudi Category:Sadje, Category:Zelenjava,... LP; --Klemen Kocjancic 14:24, 11 jan. 2005 (CET)
Hvala. Danes zjutraj sem imel kategorijo hrana (brisal si mi jo na mojo prošnjo, hvala), vendar sem se nekako odločil, da naj bo VSE prehranjevanje v eni vrhnji kategoriji. V tej kategoriji (Hrana in pijače) bo končno samo nekaj (recimo 20) podkategorij, kar je še vedno pregledno. Raje bom (pod)kategorije delil navzdol, seveda takrat ko bodo postale prevelike. Lahko bi sicer delil samo na hrano in pijače, pa bo kljub temu pregledno. če pa bo preveč kategorij v Hrani in pijačah pa bom razdelil. Osebno imam raje, da mi preveliko število podkategorij in člankov pokaže da je "potrebno sekamnje" kot pa vnaprej odpirati aktegorije v katerih bo veliko, malo ali nič. Janez Novak 14:36, 11 jan. 2005 (CET)

Delitev[uredi kodo]

Ta kategorija potrebuje delitev na Kategorija:Hrana in Kategorija:Pijače. --AndrejJ (pog., prisp.) 19:39, 20 februar 2006 (CET)

Pravkar si dodal povezavo na angleško hrana in pijače. Če pa misliš s predlogom to, da bi dali vso hrano v eno kategorijo in jo povezali sem potem sem takoj za to. --Janez Novak 19:58, 20 februar 2006 (CET)