Pogovor o kategoriji:Biografije

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Imam vprašanje glede te kategorije. Kako so dodati članki v to kategorijo, čeprav v samih člankih ni predloge za to? LP, --Klemen Kocjancic 11:17, 31 avg 2004 (CEST)

Če bi delalo, kot je zamišljeno, bi bilo zelo v redu. Da so nekateri članki tu notri, je 'kriva' predloga bioslika, ki pa na žalost ne deluje, kot deluje Romanov pristop pri škrbinah. Če bo uspelo to nekako usposobiti, bo ostalo, drugače bom pa odstranil. Sistem kategorije z argumentom {{ime}} - [[Category:Biografije|{{ime}}]] ni dober.. Na ta način sistem vrže vse članke pod črko N (??), kar seveda ni sprejemljivo. Mogoče je še kakšna možnost, ki bi dala podobne rezultate - 'ubiti tri muhe naeknrat'. --xJaM 16:41, 10 sep 2004 (CEST)

Ali je smiselno, da se biografske članke neposedno dodaja tej kategoriji, saj bo potem zelo veliko člankov? Ali ni boljše, da je to krovna kategorija za skupine ljudi (astronomi, zgodovinarji, matematiki,...)? LP, --Klemen Kocjancic 20:53, 10 sep 2004 (CEST)

Se strinjam s Klemnom. "Biografija" pravzaprav niti ni ustrezna kategorija za to, ker bi pod njo pričakoval članek o biografijah, ne same biografije. --romanm (pogovor) 23:29, 10 sep 2004 (CEST)

Še zmeraj ne morem odstraniti par člankov iz te kategorije. Ali kdo ve, zakaj ne (v članku ni ktgr Biografije)? Lp, --Klemen Kocjancic 09:21, 21 sep 2004 (CEST)

Napačen zapis imen[uredi kodo]

Manjše opozorilo. Pri kategorizaciji let sem opazil, da je veliko ljudi, ki imajo število v imenu (npr. Ivan I.) napačno zapisanih - t.j. brez pike (.) za številom. Prosil bi vse Vas, da pazite na to. LP, --Klemen Kocjancic 11:18, 24 sep 2004 (CEST)

Ne razumem te sedaj. Kaj naj bi bilo prav zapisano:

  • Ivan I. (s piko) ali
  • Ivan I (brez pike)?

Sam pišem s piko, kot je to v navadi v slovenščini, čeprav je menda pravilneje brez pike, ker so že rimske števke v teh primerih tudi števniki, čeprav nisem strokovnjak za latinščino. Menda je Heretik pisal brez pike - ker sem tudi sam že nekaj vnosov spremenil/popravil. Angleži pišejo brez pike (Ivan I of Russia), Nemci pa, tako kot mi, s piko (Iwan I.). Tudi SSKJ ima piko - npr. Filip I. Ali morda nov Pravopis pravi kako drugače? Poleg tega ponavadi navedemo še vladarjevo deželo, npr. Ivan I. (Rusija), Rudolf II. (SRC), .. To bo sicer potrebno tudi še nekam zapisati - npr. wikipedija:slogovni priročnik ali wikipedija:dogovori o poimenovanjih. --xJaM 16:07, 24 sep 2004 (CEST)

Zgodovinarji striktno uporabljajo piko za rimsko številko, tako se mi zdi, da bi mi tudi morali. LP, --Klemen Kocjancic 16:46, 24 sep 2004 (CEST)

Uvod v biografije[uredi kodo]

Kako to, da se na slovenski Wikipediji uporablja drugačen zapis rojstva in smrti kot na angleški Wikipediji (ta zapis se mi zdi najprimernejši)? Pri trenutnem načinu se mi zdi, da je nepregleden; preveč vejic. LP, --Klemen Kocjancic 22:28, 26 sep 2004 (CEST)

Tako je bilo dogovorjeno (glej tudi oblika biografskih člankov). Podoben zapis najdemo tudi v drugih slovenskih besedilih. Prav tako ga imajo Nemci. Če je angleški zapis najprimernejši, je res vprašanje. PMSM ni, ker npr. ne da osnovnih podatkov v uvodu, temveč kasneje, če sploh. --xJaM 15:50, 27 sep 2004 (CEST)

Meni se zdi, da bi bilo najboljši tak zapis:

naziv Ime Priimek, narodnost poklic (rojstvo - smrt)
Podatke o kraju rojstva/smrti bi dal v članek; s tem bi razbremenili uvodno vrstico (ki mora podati osnovne podatke PMSM) in pridobili nekja več besedila v članku. LP, --Klemen Kocjancic 18:32, 27 sep 2004 (CEST)