Pogovor o Wikipediji:WikiProjekt Bibliotekarji o romanih

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Pisanje v Wikipediji[uredi kodo]

Osnove o pisanju člankov v Wikipediji najdemo na uvodni strani.

Infopolje Knjiga[uredi kodo]

Predloga za infopolje knjiga

Slika naslovnice[uredi kodo]

Navodilo za nalaganje slike naslovnice knjige.

Avtorske pravice v zvezi s sliko ovitka/platnice knjige: prva predloga in druga predloga (uporablja se na način {{poštena uporaba v|Naslov članka}}.

Velikost slike se prilagaja z ustreznim parametrom v kodi za vključitev slike - zgled [[Slika:Imedatoteke.jpg|200px]], kjer je "200px" velikost vodoravne stranice.

Prvi stavek in kratki uvodni odstavek besedila[uredi kodo]

Prvi stavek in kratki uvodni odstavek besedila naj bo oblikovan po vzorčnem članku za Projekt: Romani. Prinaša naj splošne informacije: ime in narodnost avtorja ter žanr. Zapisani naj bodo ilustratorji in drugi sodelavci, če je njihov delež pri nastanku velik. Če gre za prevod, naj vsebuje izvirni naslov in prevajalca. Lahko opiše tudi okoliščine nastanka in druge posebnosti dela oz. zanimivosti -- glej npr. Alamut ali Zločin in kazen.

Vsebina[uredi kodo]

Opišite literarno osebo ali osebe, kraj in čas dogajanja, okoliščine zgodbe, dogodke in doživetje pri branju.

Zbirka[uredi kodo]

Je lahko formalna (jo poimenuje založnik) ali neformalna (splošno poimenovanje), serija, saga ipd. Po potrebi lahko naslov poglavja tudi prilagodimo.

Ocene in nagrade[uredi kodo]

Opišite svojo oceno dela, kako je delo sprejela splošna javnost in našteje nagrade, ki jih je delo prejelo. Ne pozabite navesti virov! Vzorec za povezavo med navedbo vira v besedilu in seznamu uporabljenih virov je v članku o Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo.

Izdaje in prevodi[uredi kodo]

Navedite podatke o različnih izdajah v slovenščini, če obstojijo. Ne pozabite na povezavo s članki o tem delu v drugih wikipedijah (npr. angleški, hrvaški itd.)

Priredbe[uredi kodo]

Opišite, če je bilo delo posneto kot film ipd.

Glej tudi[uredi kodo]

  • Projekt Bibliotekarji o romanih Povezava s projektom Bibliotekarji o romanih, ki se jo vzpostavi s kodo * [[Wikipedija:WikiProjekt Bibliotekarji o romanih|Projekt Bibliotekarji o romanih]]
  • Knjiga Portal:Literatura Povezava s portalom Literatura, ki se jo vzpostavi s kodo * {{:Portal:Literatura/povezava}}

Vzpostavite povezave s sorodnimi tematikami v Wikipediji (npr. pisateljem, tiskarjem). Nekatere pojme pa moramo že v samem besedilu (notranja povezava) povezovati s članki v Wikipediji. Člankov na slovenski in tujejezičnih wikipedijah ne navajajmo pod Glej tudi! Navajamo jih s posebnim ukazom, ki ga vidimo čisto na koncu vzorčnega članka in je takšen: [[en:Alamut (1938 novel)]]

Ne smemo pozabiti, da nekatere povezave lahko zahtevajo tudi dopolnilo osnovnega članka.

Zunanje povezave[uredi kodo]

Naredite hiperpovezave na celotna besedila, članke z recenzijami in druge zanimive vire drugod na spletu (izven wikipedij). Člankov na slovenski in tujejezičnih wikipedijah ne navajajte kot zunanje povezave.

To je bibliografija virov, ki smo jih uporabili pri izdelovanju članka, npr.

Člankov na slovenski in tujejezičnih wikipedijah ne navajajmo pod viri! Navajamo jih s posebnim ukazom, ki ga kopiramo iz vzorčnega članka.

Kategorije[uredi kodo]

Pri opisu romana ne smejo manjkati ustrezne kategorije. Navedene so le nekatere najbolj značilne. Dodajte pa še druge, ki že obstojijo v Wikipediji ali po potrebi oblikujte nove. Za slovensko književnost pridejo v poštev kategorije iz tega seznama. Knjige leta nnnn (npr. za Alamut [[Kategorija:Knjige leta 1938]]). Dela določenega avtorja, iz kategorije Dela po avtorjih, oz. dodamo novo kategorijo.

Ne smemo pozabiti, da nekatere povezave lahko zahtevajo tudi dopolnilo osnovnega članka.

Vzorec za kopiranje strukture[uredi kodo]

Wikipedija:WikiProjekt Bibliotekarji o romanih/Spremeni me (roman)

Zgledi[uredi kodo]