Pogovor:Zoran Rant

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prestavljanje[uredi kodo]

Dodani del sem prestavil iz Peskovnika; je delo Tuma. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 22:46, 14 januar 2006 (CET)

Bibliografije je veliko, a jo prestavimo pod Zoran Rant/Bibliografija? --Tone 22:34, 2 februar 2006 (CET)

Pri bibliografiji bi PMM lahko brez škode izbrisali ang. prevode naslovov slovenskih knjig in člankov. --213.157.228.253 11:48, 4 marec 2006 (CET)

Šolanje[uredi kodo]

Piše, da se je šolal v različnih krajih Avstro-Ogrske, a je bil ob njenem razpadu star komaj 14 let. Je mišljeno in relevantno osnovno šolanje, ali je mišljeno, da se je pozneje šolal »v različnih krajih nekdanje Avstro-Ogrske«? --romanm (pogovor) 23:09, 3 marec 2006 (CET)

Odstavek[uredi kodo]

Neprijavljeni uporabnik z IP 213.250.36.94 je dodal tole:

« (Zgodovina procesne tehnike na Tehnični univerzi Braunschweig) v sklopu knjižne zbirke »Zur Geschichte der Wissenschaften« (K zgodovini znanosti). Prof. Rant je predstavljen kot odličen strokovnjak in praktik, zelo prodoren direktor Inštituta za procesno tehniko, spoštovan visokošolski učitelj, mednarodno priznan znanstvenik in zelo priljubljen sodelavec. Prof. dr. Zoran Rant, naše gore list je bil tako dostojno predstavljen nemški in s tem tudi svetovni javnosti. Doma pa je bil predstavljen ob 90-letnici rojstva (1994) v posebni izdaji revije Strojniški vestnik: Rantov zbornik (Zoran Rant – An Anthology), ki je izšla v slovenščini in angleščini, ter ob 100-letnici rojstva (2004) v reviji Strojniški vestnik, kjer je objavljenega tudi več slikovnega materiala. Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani mu je leta 1994 v avli postavila spominsko obeležje.

Žal je pri tem pomotoma odstranil obstoječo vsebino, tako da sem urejanje vrnil. Če zna to kdo vključiti v članek na primerno mesto, naj prosim stori. --romanm (pogovor) 11:23, 12 marec 2006 (CET)


Zopet Zoran Rant[uredi kodo]

Hvala, za vrnitev teksta o Rantu v staro stanje. Gornje "novo" besedilo je namreč vsebovano na koncu podpoglavja "Predstavitev". O Rantu bo težko še kaj dodati. Ranta sem osebno poznal, sem namreč njegov zadnji diplomant v Ljubljani, poznam njegovo družino, do njegove smrti sva bila "v strokovni navezi", imel sem tudi stike z njegovimi nasledniki na TU Braunschweig. Ob Rantovi 90- in 100-letnici sem temeljito prečesal njegovo življenje (znanstveno, pedagoško in privatno) in pomembnejša dejstva objavil.

Nekje sem prebral, da je mogoče v Wikipediji urejanje tudi zakleniti. Če je to mogoče, predlagam, da pustimo sestavek še nekaj časa odprtega za spremembe, nato pa članek zamrznemo. Do zdaj beležim namreč že dva nepotrebna predloga.

Lep pozdrav! Tuma 12:01, 12 marec 2006 (CET)

Hvala za pojasnilo v zvezi z urejanjem. Članke je sicer moč zakleniti, vendar je PMM članek o Zoranu Rantu daleč od tega, da bi ga morali. Dva primera vandalizma za članek na glavni strani ni nič posebnega, so še dosti hujši primeri (npr. članek o Milanu Kučanu). Tudi, če ne pričakujemo nove vsebine, je pametno pustiti članek odklenjen, da ga kdo še slogovno izpili (ne da bi ga bilo treba, ampak kaj pa vemo) ali popravi kakšno morebitno tipkarsko napako. --romanm (pogovor) 13:34, 12 marec 2006 (CET)

Delazmožnost[uredi kodo]

Kaj pomeni ta izraz "delazmožnosti" pomeni v angleščini?

http://www.eoht.info/page/Zoran%20Rant -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:75.3.134.47‎ (pogovorprispevki).

Rekel bi, da je "delazmožnost" sopomenka za "eksergijo", torej en:Exergy. --romanm (pogovor) 21:42, 3. junij 2009 (CEST)[odgovori]

Hvala za komentar, vendar se bomo, da razmišljaš o tem? Zdi se, da je tri besede: "delazmožnost", exergy, anergy. Težko je najti svojega gradiva na voljo na spletu (v angleščini ali Slovenski). Bom komentar nazaj, če najdem boljšega prevoda. Zdi se, da dobi besedo iz ameriške inženir Willard Gibbs 1876 izraz "na voljo energije" in "razpršila energijo"? Kasneje: Libb Thims --75.3.129.24 04:03, 4. junij 2009 (CEST).[odgovori]