Pogovor:Zgornjesavska dolina

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Dolina Save Dolinke? --Eleassar pogovor 12:22, 23 april 2006 (CEST)

Takole na pamet bi sam rekel Gornjesavska dolina. Ampak, če je takšen "uraden naziv", ne moremo prav dosti. --matijap | pogovor 12:24, 23 april 2006 (CEST)

»Dolina ob Savi Dolinki« mora biti pomota, uradno je to Zgornjesavska dolina (o tem govori tudi število zadetkov na Google-u in seveda vsebina člankov o njej). Zato bom stran prestavil. Ker ne najdem drugih povezav na stari naslov, nisem ničesar spremenil v drugih člankih. lp., --Ziga 12:52, 23 april 2006 (CEST)

Za povezave uporabi »kaj se povezuje sem« med pripomočki na levi spodaj. --Eleassar pogovor 12:57, 23 april 2006 (CEST)

Thx., sicer pa se nič ni povezovalo, kakor vidim. --Ziga 13:27, 23 april 2006 (CEST)

Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije je do zdaj standardizirala le kratka in polna uradna imena držav ter okoli 500 zemljepisnih imen znotraj ozemlja Slovenije, vendar med temi imeni še ni zgornjega dela doline Save, zato povsem nedvoumnega odgovora, kaj je bolj prav, ni mogoče dati. Pri slovenskih zemljepisnih imenih se pridevnik zgornji (zgornja, zgornje) pojavlja precej pogosteje kot pridevnik gornji (gornja, gornje), pa tudi sicer pogosteje uporabljamo pridevnik zgornji, zato bi bilo še najbolj prav, če uporabimo ime Zgornjesavska dolina, kar se tudi dejansko najbolj pogosto uporablja v geografski in sorodni literaturi. Vendar tudi uporaba imena Gornjesavska dolina ni ravno katastrofa. Ni pa ravno najbolj prav, če rečemo, dolina ob Savi Dolinki, saj bi to pomenilo, da je dolina nekaj "manjšega" od Save, boljše je dolina Save Dolinke ali dolina, po kateri teče Sava Dolinka. Za naslov gesla pa je, kot rečeno, najbolj primerno ime Zgornjesavska dolina. Draper 14:56, 23 april 2006 (CEST)

Hvala za profesionalno pojasnilo, --Ziga 19:00, 23 april 2006 (CEST)