Pogovor:Zagorje ob Savi

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Štajerska[uredi kodo]

Štajerska!?
Štajerska!?

Od kje podatek, da naj bi Zagorje ležalo na Štajerskem? Valvazor ga je, za razliko od Trbovelj, postavil na Kranjsko. --romanm (pogovor) 17:04, 25 februar 2007 (CET)

Sem bil zelo v dvomu kam spada, obstaja kje dejanska delitev, kjer se da to nedvoumno preveriti?--Slodave 17:12, 25 februar 2007 (CET)

Bil si torej v dvomu in se v stiski pregrešil z grehom izvirnega raziskovanja, ka-li?! --romanm (pogovor) 18:15, 25 februar 2007 (CET)

Pri zadnjem dodajanju naselij sem se skliceval na eno naselje (sedaj res ne vem katero), ki je imelo predlogo že izpolnjeno (nisem popolnoma prepričan, da sem ga sam dodal, vendar je to najvrjetneje). Drugače si pomagam z zemljevidom na strani občine, ki ga primerjam z pokrajnami, kar po mojem mnenju ni izvorno raziskovanje. --Slodave 18:20, 25 februar 2007 (CET)

Greh je drugje, nikjer še nismo povsem nedvoumno zasledili Gorenjsko - Štajerske meje. Na Dolenjsko je meja Sava, na vzhod Sotla, drugje pa ni povsem jasna meja. --Andrejj 18:26, 25 februar 2007 (CET)

Slodave, vsekakor pa Kržišče pri Čatežu (pa še vsaj pol litijske občine) gotovo ni na Štajerskem, ker je južno od Save! --Andrejj 08:01, 26 februar 2007 (CET)

Pravzaprav: meja je dokaj jasna. VSL pravi:

Štajerska, staro pokrajinsko ime za sv. Slovenijo, med razvodnico med Savo in Savinjo na Z, Savo na J, mejo s Hrvaško na V, Muro na SV in mejo z Avstrijo na S.

Če bi človek še vedel, kje natančno je razvodnica med Savo in Savinjo... Pa tudi na SZ ni natančno pojasnjeno, kje se začne/neha Koroška. --Andrejj 08:07, 26 februar 2007 (CET)

Kolikor vidim na zemljevidu po kriteriju razvodnica Zagorje (večji del), pa tudi Trbovlje ni na Štajerskem; torej Gorenjska! --Andrejj 08:24, 26 februar 2007 (CET)

Zanimivost: na zemljevidu sta Kranjski Rak in Štajerski Rak, vmes je očitno deželna meja! --Andrejj 23:12, 26 februar 2007 (CET)

Dejansko je težko postaviti mejo med Štajersko in Dolenjsko direktno na reko Savo. Od Radeč navzdol po reki - je Posavje, navzgor - Zasavje. Tudi uradne zgodovinske meje med pokrajinama so potekale po vrhu hribov nad reko in ne na reki. Kaj več naj napiše kak geograf-zgodovinar. PMM je Zagorje v Zasavju in to je vse. --Ziga 12:06, 28 februar 2007 (CET)

Drugi pomeni[uredi kodo]

Roman v povzetku si zapisal:

Zagorje ob Savi(!) nima drugih pomenov (Zagorje jih ima))

Če prav razumem, bi potem Zagorje ob Savi moralo iti stran z razločitveni strani o »Zagorju«, saj če po 'fuzi logiki' stavek obrnem, se glasi:

»Zagorje ne pomeni Zagorje ob Savi«, ali pač nekaj takšnega. 8-)

Seveda lahko tvoj komentar razumeš tudi tako kot si verjetno tudi mislil, pa vseeno. Sam bi načeloma druge pomene pustil na strani, vendar pa ti, kot pravi Zagorčan ob Savi (sem prav zapisal - saj po tej logiki ti nikakor nisi le Zagorčan), prav gotovo bolje veš od mene. --xJaM 17:14, 23. julij 2007 (CEST)[odgovori]

S tem urejanjem sem samo želel poudariti, da je »Zagorje ob Savi« že čisto določeno mesto in PMGP zato nima smisla na vrhu omenjati drugih »Zagorij«. Te razločitve se delajo zato, da ljudje, ki so prišli na stran pomotoma, najdejo tudi druge pomene. Dvomim, da bo kdo prek povezav priplezal do Zagorja ob Savi, pa bo v resnici želel Hrvaško Zagorje ali Zagorje ob Pivki. Zagorje ob Pivki ima približno enako skupnega z Zagorjem ob Savi kot Čatež ob Savi. MMG, reče se nam Zagorjani. --romanm (pogovor) 18:50, 23. julij 2007 (CEST)[odgovori]
Ja, to sem kasneje sam ugotovil, da sem narobe zapisal. Pa saj veš, Celani tako govorijo(mo). Prebivalec Hrvaškega Zagorja pa je Zagorčan, a ne? Ja, to razumem, če prideš na stran o Zagorju ob Savi, vsekakor ne potrebuješ za razločevanja novo smernico. Potrebuješ jo npr. le, če te zanimajo sorodne teme - v tem smislu sem mislil, da bi sam pustil druge pomene. Pač natipkaš še enkrat Zagorje in se znajdeš tam kjer želiš, tako da morda res ni potrebe. --xJaM 23:56, 25. julij 2007 (CEST)[odgovori]
Podoben primer je npr. pri Thomsonu. Tudi tja, podobno kot sem ne, ne spada povezava na razločitveno stran. Povezavo je tja dal, Klemen 2006-11-17. --xJaM 00:30, 26. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Meje Gorenjske[uredi kodo]

Zanimiv je tale članek, ki je bil pred leti objavljen v Gorenjskem glasu in kaže zgodovinske meje Gorenjske, ki so precej širše od današnje statistične regije. Zupi (pogovor) 13:05, 20. november 2023 (CET)[odgovori]