Pogovor:Waffen-SS

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Poimenovanje[uredi kodo]

Tu je podobno kot pri obritoglavcih. Zakaj je »Waffen-SS« pravilneje od »Oborožena SS«? Takih in podobnih je še mnogo, kot sem že omenil. Že kratica SS je načeloma sporna. Če je izraz še daljši, npr. pet do šest besed, ali ga moramo potem uporabljati. 'Vafn-SS' si človek še nekako zapomni, čeprav ni nujno, da ve kaj pomeni. Vem sicer kaj bo Klemen odgovoril - da ta izraz uporablja slovenska vojaška terminologija. Ali morda izraz »skinhead« uporablja slovenska terminologija subkulture? --xJaM 12:16, 13 dec 2004 (CET)

Vsekakor je Waffen-SS pravilen izraz. Tudi ostale enote (tiste za koncebtracijska taborišča, ... in podobne za nasprotnike "prijtne" zadeve) so bile oborožene. Wafenn-SS pomeni elitne enote, v sestavi(?) oboroženih sil, borili so se na fronti in na veliko trdijo, da s tistim kar se jim je dogajalo "ZA HRBTOM" biso imeli nobene povezave in da o tem niso nič vedeli. Pa verjemite če hočete. Tudi Mojca Pokraculja trdi, da ne ve kje in kdaj je izgubila "krancelj".

nwAwak
iianz

Janez Novak 17:43, 25 dec. 2004 (CET)

Pristranskost[uredi kodo]

Ne vem, če je oznaka najprimernejša, ampak nekatere formulacije v geslu so popolnoma nesprejemljive. Na primer: "so bile te nove generacije SS-rekrutov dobre, saj so sprejemali zahodne prostovoljce in rasno ustrezne vzhodne prostovoljce, ki so zadostili kriterijem" ali "Takrat se je organizacije W-SS popolnila z (večino neustreznih in vojaško slabih) vzhodnimi prostovoljci". Takšno nekritično prevzemanje tedanjega izrazoslovja in pavšalno vrednotenje "zahodnih" in "vzhodnih" pmm v WP nimata mesta. --IP 213 21:18, 16. april 2009 (CEST)[odgovori]