Pogovor:Vzhodna pravoslavna cerkev

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Pomen besede "pravoslavje"[uredi kodo]

V Wikipediji je precej dober članek o pravoslavju. Med drugim piše:

Izraz pravoslavje ali ortodoksija (grško starogrško ορθοδοξία [orthodoksia]; iz besed starogrško ορθός [orthos] - pravi in starogrško δόξα [doksa] - slava) pomeni vse tiste, ki po lastnem prepričanju prav slavijo Boga. Pravoslavni kristjani opisujejo ostale kristjane, zlasti katolike, z besedo heterodoksija - tisti, ki drugače slavijo Boga.

Kar se tiče etimologije, bi bilo vse v redu; kdor pa pozna zgodovino, bo pač pritrdil, da izraz "pravoslaven" ni uveden v nasprotju s katoličani, ki naj bi bili "drugoslavni", ampak v nasprotju z ikonoklasti, nasprotniki češčenja svetih podob. Po zmagi pravoslavja (zagovorniki češčenja svetih podob) nad ikonoklasti (sovražniki češčenja svetih podob in kipov), je uveden praznik pravoslavja v Carigradu sredi 9. stoletja (843).[1]. To je bilo veliko prej, kakor pa je prišlo do razkola 1054. [2]Če kdo danes res uporablja to besedo kot nasprotje katolištva, je to ali neznanje, anahronizem ali pa zamenjava pojmov; do razkola je namreč obstajalo eno krščanstvo, ne glede na zakonite razlike, ki so bile že od začetka v krščanstvu (ne le med Rimom in Carigradom) in so se ohranile vse do danes, pa pravzaprav niso ovira ponovnemu zedinjenju, saj v tisočletni zgodovini ni prišlo do novih bistvenih razlik.--Stebunik 12:41, 21. september 2012 (CEST)[odgovori]

Verovanje Vzhodnih pravoslavnih Cerkva[uredi kodo]

V članku je glede tega podano narobe, da je papež bil v prvem tisočletju samo »primus inter pares«. Zgodovina namreč potrjuje ne le uveljavljanje, ampak – vsaj neke vrste – priznavanje papeževega primata po celem krščanstvu, kljub občasnim razkolom (afriški, milanski, oglejski, carigrajski, aleksandrijski…) »Primus inter pares« - brez konkretne vloge – je veljalo prej kot slej le za carigrajskega patriarha, ne pa za rimskega.

Verovanje, da so pravoslavni patriarhi med seboj enakovredni. Pred velikim razkolom so priznavali tudi rimskega papeža za enega od enakovrednih patriarhov - priznavali so mu celo častni naziv »prvi med enakimi« (»primus inter pares«). Danes velja za prvega med enakimi carigrajski patriarh.

»Primus inter pares« je torej danes samo naziv brez vsebine, saj ga največja pravoslavna Cerkev - ruska - ne prišteva Carigradu, ampak Moskvi. O tem nazivu torej pravi priznani cerkveni zgodovinar takole:

Računica carigrajskega patriarha se ni uresničila. Ni se mu posrečil njegov sen, da bi postal papež vzhodne Cerkve. Zaradi vmešavanja državnih oblasti v cerkvene zadeve, ki so ga carigrajski patriarhi sami podpirali, kadar je bilo njim v prid, ni bilo mogoče več preprečiti razcepitve. Politični osamosvojitvi katerega koli naroda od Carigrada je morala slediti tudi cerkvena osamosvojitev. Častihlepnemu carigrajskemu patriarhu je ob koncu ostala samo še prazna častna prednost znotraj pravoslavne Cerkve.[3]

Opombe[uredi kodo]

  1. T. Dowley. Zgodovina krščanstva. str. 253-259.
  2. B. Bangha. Katolikus lexikon III. str. 457.
  3. J. Holzer. Die Geschichte der Kirche in 100 Reportagen. str. 92, slovenski prevod str.104.
Stebunik, kar korajžno dopolni članek!--IrEnA 22:10, 21. september 2012 (CEST)[odgovori]