Pogovor:Volk

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ali niso red Carnivora zveri in ne mesojedci? Recimo tule: http://www.idcse.nuk.si/body_k_-_po_spre_-_104dod3.html Irbis 22:24, 16 feb. 2005 (CET)

Ja, taksonomko sem izdelal na 'hitro roko', predvsem za Ano, ki se je namenila pisati o kinologiji in sem tam zapisal, da manjkajo še nekateri izrazi, oziroma jih je potrebno preveriti. Bom popravil. Najlepša hvala za pripombo. --xJaM 22:27, 16 feb. 2005 (CET)

Tačas sem našel še, da se družina Canidae imenuje psi. Irbis 22:37, 16 feb. 2005 (CET)

Odlično. Hvala lepa! Hm, kaj pa potem rod Canis? --xJaM 22:53, 16 feb. 2005 (CET)

Ali pa bo ta družina res psi? Na en: je zapisano, da v to družino spadajo poleg psov in volkov še lisice, kojoti in šakali. Čeprav naprej piše - razvrstitev psov. --xJaM 22:59, 16 feb. 2005 (CET)

Rod Canis je kot kaže tudi pes oz. psi. Pri taksonomiji se lahko večkrat ponovijo ista imena, tako da jih bo treba razločevati po nivoju. In lisice res spadajo v družino psov, ne pa tudi v rod psov. Irbis 23:07, 16 feb. 2005 (CET)

Ja, to že vem glede ponavljanja imen. Nekaj več časa sem posvetil pticam, pa vem, da je težko vse skupaj zarazumeti. Poleg tega pa je in bo še veliko rekla genetika na tem področju, da niti nimaš (predvsem mislim na domače dostopne) virov kaj kam spada. Kaj pa slovenska taksonomija tega ne ločuje? Angleži rabijo latinska imena in tam je to nekako ločeno v tem primeru Canidae/Canis.

Če si v tem primeru recimo na suho pomagam z bolgarščino. Tudi tam ločujejo z domačimi izrazi: Canidae: Кучета (kar je verjetno psi), edino rodu Canis še nimajo obdelanega. --xJaM 23:11, 16 feb. 2005 (CET)

Če je družina psi, se mi nekako potem zdi, da je rod volkovi, saj so večinoma navedeni volkovi, pa šakal in kojot. Ja, tako bo. (malo sem tudi zamešal). --xJaM 00:49, 17 feb. 2005 (CET)

Sem pogledal v knjigo Živalstvo Evrope in tam je bilo lepo družina psi, rod pes. V slovenščini za ločevanje poskrbijo tako, da povejo zraven še to, da gre za rod oz. za družino. Je pa s taksonomijo precejšnja zmeda. Zaradi genetike se na višjih nivojih kar precej spreminja in slovensko izrazoslovje ne uspe sproti spremljati tega. Ampak pri sesalcih se mi zdi, da ni kakšnih hujših sprememb. Irbis 23:21, 16 feb. 2005 (CET)

Kakor zgleda potem še le ostaja vprašanje glede roda. Ali je volkovi ali pes? To, da je rod pes, se nekako ne sklada z angleškim člankom Canis. Ni mi pa sicer logično, da so volkovi 'pod' psi. Tam tudi nekaj govorijo o delitvi na lisice in »prave pse«, češ, da to ne bi bilo pravilno.. Ja, že vidim na Canidae pravijo tole: (prevajam)
Moramo vedeti, da poddelitev 'Canidae' na »lisice« in »resnične pse« ni v soglasju z dejanskimi zvezami in tudi, da je razvrstitev več 'canines' vprašljiva. Sem spada domači pes, ki ga nekateri uvrščajo kot Canis familliaris, drugi (vključno s Smithsonovim inštitutom in z Ameriškim društvom strokovnjakov za sesalce (?)) kot podvrsto volka (C. lupus familliaris) (-tako je tudi trenutno na naši WP); rdeči volk, ki je lahko ali ni posebna vrsta in dingo, ki ga razvrščajo kot C. lupus dingo, C. dingo in C. familliaris dingo.
Pa imaš zmedo. --xJaM 00:49, 17 feb. 2005 (CET)

Po Leksikonu CZ Živalstvo so pravi psi Caninae, -inae pa je obrazilo za poddružino, kar je vmesni nivo med družino in rodom. Ampak očitno se vsi s to razvrstitvijo ne strinjajo. Toda še vedno menim, da je pravo ime za rod Canis pes (ugotovil sem še to, da se za rod, vrsto in podvrsto uporablja ednina, za višje kategorije pa množina) in ne volk - kolikor se mi sanja iz latinščine, tudi tam pomeni canis pes, lupus pa volk. In pa v Živalstvu Evrope je tako eksplicitno napisano (rod Canis = pes), tako da tega brez kakšnega trdnega argumenta (kakšna slovenska knjiga s tega področja oz. druga strokovna referenca v slovenščini) ne bi šel spreminjat zaradi drugih jezikov. To, ali je domači pes le podvrsta volka ali ločena vrsta je pa pač stvar debate. Leksikon CZ to, da gre bolj za podvrsto, utemeljuje s tem, da se volk in pes lahko plodno križata. Irbis 01:22, 17 feb. 2005 (CET)

VOLK JE EVROPO POSELJEVAL, NE POSILJEVAL!

Ime vrste je volk in ne sivi volk!!!!