Pogovor:Vladimir Bartol

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Če se ne motim (se pa pogosto) je bila leta 1903 daljna okolica Trsta v K.u.K. (Keiser und Koeningreich) Avstroogrska. --Janez Novak 20:40, 12 november 2005 (CET)

Ta podatek sem pobral s angleške Wikipedije, sam niti ne vem, kje je ta kraj. V leksikonu Mladinske knjige se pojavlja ime naselja Sv. Vid, tako da sem od tam prepisal ime. Se pa opravičujem za napako, ki se mi je nehote primerila pri rojstnem kraju pri osnovnih podatkih. --Tovariš 20:45, 12 november 2005 (CET)

Zanimivo, da je veliko njegovih del izšlo dolgo časa po smrti. Pri oblasti verjetno ni bil v nemilosti, glede na to, da je delal pri SAZU. Morda kdo ve, zakaj? lp, --matijap | pogovor 20:46, 12 november 2005 (CET)

Mogoče bi to moral napisati, da naj bi Bartol sodeloval z organizacijo TIGR. Dvomim sicer, da je to vzrok, zakaj ni bil znan. Zdi se mi, da sploh tak tip romana, kot je Alamut, ni bil posebej znan. Spomniti se moramo, da se je izraz islamski skrajnež prijel v zadnjih desetih letih, prej pa ni bil poznan, ker ga ameriška oblast ni uporabljala. Najverjetneje je tu razlog. --Tovariš 20:56, 12 november 2005 (CET)

Države na področju Slovenije[uredi kodo]

Je res, bila je Avstroogrska, ampak, potem bi morali biti dosledni in pri vseh Slovencih, ki so rojeni pred letom 1991 preveriti ali dopisati državo... ? Ko sem pripisal k Bartolu »Slovenija«, sem imel v mislih: »na Slovenskem«, to pa menda drži? --Ziga 21:39, 12 november 2005 (CET)