Pogovor:Transcendentno število

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Transcendentnost števil[uredi kodo]

Že kar nekaj časa imam na sumu naslednjo psevdometamatematično izjavo:

Spoznanje transcendentnosti števil (za človeka) je »dozirano«  s pravšnjo mero. Kot Clarkov dvojični samodejni monolit v Tychojevi anomaliji na Luni. Ali je to še matematika ali so to le blodnje prerokov iz črvine sektorja Γ, oziroma čp - časovnih pohajkovalcev, :--)? --XJam 16:21, 18 mar 2004 (CET)

Algebrska ali algebrajska števila[uredi kodo]

Rekel bi, da je pravilna samo ena izmed obeh možnosti. Žal ne vem, katera. Se pa sedaj v članku pojavljata oba pojma. --Ales Casar 20:17, 13 apr. 2005 (CEST)

Kolikor vem, je eden izmed izrazov zastarel (ne spomnim se, kateri), a tudi pravilen. --Missmarple 21:29, 13 apr. 2005 (CEST)

Kolikor vem zase, se trenutno na naši WP uporablja večinoma »algebrski«. Res je, da se v tem članku pojavljata oba pojma - vendar bolj za nalašč. Sicer pa so vse povezave vezane (tudi tukaj in npr. na seznamu matematičnih vsebin) na »algebrski«. Ne vem zakaj bi ne bila oba izraza dovoljena. SSKJ ima za enakovredne izraze, (ki se tudi vsi nanašajo na algebro), kar tri izraze: »algebraičen«, »algebrajski« in »algebrski«. Temu odličnemu slovarju v tem primeru dam kar prav. Če bo to še obveljalo, naj ostane po celotni WP »algebrski«, oba druga izraza pa zaradi slogovnih duš. MMG, Gorazd Lešnjak je pri svojem odličnem prevodu leksikona Matematika uporabil npr. »algebrska enačba« in »algebrska struktura«. To morda kaže na to, da smo tudi tukaj na dobri poti. --xJaM 01:31, 14 apr. 2005 (CEST)