Pogovor:Svetovna vojna

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mogoče bi citat bolje spadal pod jedrsko vojno oz. tudi tam ... LP, --Klemen Kocjančič 18:53, 22 maj 2005 (CEST)

Hm ... a palica in kamen spadata pod jedrsko orožje? ;-) --romanm (pogovor) 18:57, 22 maj 2005 (CEST)

Seveda: jedrska vojna + "nekaj" let evolucije = spet na začetku. ;-) Če bi res prišlo do jedrske vojne, sploh ne bi bilo več palic in kamna. LP, --Klemen Kocjančič 19:08, 22 maj 2005 (CEST)

Nekje sem prebral, da je, vključno z dvema "svetovnima" 20. stoletja, pet vojn, ki bi si zaslužile naziv svetovna vojna, med njimi tudi tridesetletna vojna ter ostale vojne, ki so jih med seboj bile hegemonska in ostale velesile, kot so bile Španija, Francija, Velika Britanija (dvakrat) ter ZDA. --Ferdi 15:36, 6 januar 2006 (CET)

Mnogo bolje bi bilo, če bi se tu oglasili ostali administratorji, pa tudi kakšen zgodovinar bi prav prišel... --193.2.154.94 08:23, 1 februar 2006 (CET)

V zvezi z? --AndrejJ (pog., prisp.) 10:59, 1 februar 2006 (CET)

Natančno opredelitvijo svetovne vojne? --Ferdi 14:08, 1 februar 2006 (CET)

Kje si to prebral, ker na predavanjih na FF in na FDV te tvoje teorije nikjer ne omenjajo? Poleg tega, ali mi lahko razložiš, kaj je hegemonska velesila? Na FF nas učijo, da je hegemon vojaški kralj grških polis v času stare Grčije, ki dobi najvišja pooblastila v času vojne, a jih izgubi v mirnem času. Torej po tvoji teoriji je hegemonska velesila -> vojaškokraljeva velesila??? Vem, da sam nisi nič kriv, saj je humanistični oddelek na Bežigrad, precej slab, ampak take izjave in druge (klasična Grčija je enako arhaična Grčija), ti samo škodijo. Predno kaj zapišeš, rajši prej preveri, o čem govoriš. V nobeni literaturi nisem zasledil, da bi poimenovali kakšno vojno pred prvo svetovno vojno, s tem izrazom. Danes obstajata še III. in IV. svetovna vojna, ki pa sta le teoretična pojma in nista opredeljiva. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 14:27, 1 februar 2006 (CET)

Torbjorn Knutsen, The rise and fall of world orders (črno-rdeča platnica); v vsakem obdobju naj bi imeli velesile ter hegemonsko državo, ki predstavlja supervelesilo (tako Torbjorn skozi poglavja predstavi špansko, nizozemsko, dvakratno britansko ter sedanjo ameriško hegemonsko prevlado (katera se tudi po njegovi teoriji počasi končuje oz. prihaja do prelomne točke v bližnjih letih)); sicer pa bi lahko tudi Janez lahko pri svojem sinu malo povprašal... --Ferdi 18:21, 1 februar 2006 (CET)