Pogovor:Sončeva masa

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Konstanta?[uredi kodo]

Ali je to sploh lahko konstanta, glede na to, da se v Soncu masa neprestano pretvarja v energijo (Einsteinova najbolj znana enačba) in da Sonce odmetava vse mogoče, kar lahko včasih vidimo v polarnem siju... --Heretik 13:07, 19 mar. 2005 (CET)

Nekaj v tem smislu res lahko dopišemo v članek, ampak verjetno je, v obdobju človeške civilizacije, to na nekaj decimalk konstanta. --romanm (pogovor) 17:07, 19 mar. 2005 (CET)
Ja, zanimivo. Na pamet ne vem kakšen je delež 'odpadle' mase. Količina, ki jo Sonce 'razsiplja' v medzvezni prostor je gotovo za zemeljske razmere ogromna, glede na lastno maso, pa verjetno zanemarljiva, kot je Roman povedal. Človek bi mislil, da je narava zelo razsipna pri tem. Vendar ta njena 'razsipnost' pomaga nam živeti in preživeti. Konstanta je bolj mišljena kot pripomoček pri računih v nebesni mehaniki. Saj, če jo greš računati, jo lahko z več različnimi podatki, končno vrednost lahko preprosto zaokrožiš - 2 · 1030 kg, pa si še vedno dokaj 'natančen'. Vprašanje je, če poznamo tako dobro tudi mase drugih zvezd. Andrej Guštin na pomoč...! --xJaM 17:15, 19 mar. 2005 (CET)