Pogovor:Seznam grobišč žrtev povojnih pobojev v Sloveniji

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Predlogi za brisanje Članek Seznam grobišč žrtev povojnih pobojev v Sloveniji je bil 23. junija 2011 predlagan za brisanje. Rezultat razprave je bil: seznam ohranimo.

Naslov mi ni všeč, ker je nejasen! Morda bi bilo bolje Seznam grobišč žrtev povojnih pobojev v Sloveniji? --IP 213 11:40, 3 maj 2007 (CEST)

Jep, članek je treba prestaviti na ustreznejše geslo. Ziga 11:41, 3 maj 2007 (CEST)

Pa bom. --IP 213 11:43, 3 maj 2007 (CEST)

Prepisal iz knjige ves seznam. Naj bo komplet - če že v Resnici ni.˙(Alexbass 19:27, 3 maj 2007 (CEST))

Kar je uradnih podatkov, je zdaj vse tu. Nova vas zajema tudi zasuto zaklonišče na Cesti na Dobrovo, ki je grobišče. Čez so postavili stolpnice na Okrogarjevi, na drugi strani ceste pa košarkaško igrišče. Deli zaklonišča še gledajo ven iz zemlje - dva vhoda in nekaj stolpičev - zračnikov. Je polno majhnih hribčkov - kot okoli hale Golovec, ki je malo naprej od tam. Znotraj hriba Golovec je tudi zaklonišče, napolnjeno z mrtvimi (kasneje je dal izjavo gospod, ki jih je vozil s konji in vozom in pokopaval). Celjski zgodovinar XY mi je potrdil, da je Golovec "najbolj kritičen".(Alexbass 09:31, 4 maj 2007 (CEST))

Zadnji dodatek sem izbrisal, saj gre za nepreverjene podatke, ki poleg tega ne sodijo v geslo z naslovom Seznam... Mislim, da bi podatki o ocenjenem številu pobitih v vsej Sloveniji sodili v geslo o pobojih. Seveda - tudi zaradi velike eksplozivnosti teme - z natančnim navajanjem literature. Podatki o posamičnih lokacijah pa so pmm preveč podrobni za enciklopedijo. Izjema so seveda največja morišča: Rog, ... --IP 213 16:30, 7 maj 2007 (CEST)

Največje morišče je Celje. Tajni zgodovinski arhivi (tajni do marca 2002) to izpričujejo. (Alexbass 18:05, 7 maj 2007 (CEST))

Grobišče "Zgornja Hudinja-Nova vas"" ima res 23.000 do 25.000 mrtvih, ker je pancergraben. Dokumentiran v tajnih arhivih. Dr.Črnej, predsednik komisije DEMOS, je prvi omenjal te zadeve. [1] (Alexbass 18:11, 7 maj 2007 (CEST))

Kje v znanstveni literaturi lahko to preberem? Blogi pač ne štejejo! Razumem tvoje ogorčenje in v glavnem kar verjamem, da so v Celju pobili ogromno ljudi, toda tu pišemo enciklopedijo, ki mora podajati nepristranske in preverljive informacije. Blogi, tajni arhivi in podobno pač ne ustrezajo tem pogojem, mi je žal. Kolikor spremljam delo državne komisije, so izkopi pokazali velike razlike med ustnimi in pisnimi viri ter rezultati arheološko-antropološke analize izkopov. Doklej torej nimamo solidnih analiz za Celje - vsaj vzorčnih - so številke le "educated guess", razumno ugibanje. V enciklopediji bi jaz take podatke uporabljal zelo previdno. Upajmo torej, da bodo zgodovinarji čimprej naredili še kak korak naprej. Mdtem smo sicer lahko ogorčeni, da se to ni že zgodilo, ampak ne na WP. --IP 213 18:43, 7 maj 2007 (CEST)

Knjige ni, ki bi opisala dele Celja skupaj s številkami - ne sme je biti. Ne sme pisati, da je pokopanih 15.000 ustašev tam, kjer je vodovarstveno območje - odkoder črpamo pitno vodo. Pustimo številke. Vemo pa, koliko ljudi je šlo iz Avstrije nazaj v Slovenijo - in NISO prišli domov. Nihče. Jaz sem celjan in veliko sem izvedel od tastarih, ki so v 70ih gradili naselja. Pesem Fuzbal smo špilal na celjskem britofu izvira ravno iz teh občutkov - povedati, a ne smeš. Zdaj je demokracija, pa spet ne smemo. V Novi vasi so navrhu kosti krav in konjev (ki so vlekli voze z mrliči 45'), spodaj človeške. Zadnja leta zidajo nove bloke in vse zakrivajo. Govoril sem z 80letno gospo, ki mi je pokazala rdeče bloke v Škapinovi, kjer so 45' gledale roke in noge iz zemlje. Ona je še 60 let stanovala 50 metrov stran, a nikoli hodila mimo - groza jo je! Cele travnike so nametali s trupli!Ložnico so dvakrat regulirali, ker sta bili dve poplavi in je bilo Celje polno kosti. Pa pustimo to - mislil sem, da mi ne verjameš in si me grozno razjezil. Veš - 14 let sem živel na grobišču. ZATO sem začel to svojo vojno za Resnico. Sprovociral Zdenko Cerar, da je dala odpret te zaplombirane arhive. Lep je bilo, ko mi je kriminalist sehgel v roko in se zahvalil. A še vedno ne čutim.... Opeharjeni smo. Kar tako... pozabiti. Iti čez to. Zakrivati genocid. Kot : priznati posilstvo, a ga minimalizirati. Npr : sama je izzivala, pa so jo malo naskočili. V resnici so jo posiljevali tri dni in tri noči, sodomizirali, pretepali... Taka primerjava je to. Pustimo to - vsi vemo, kdo so morilci, pa se še zdaj sprehajajo po Celju (ki so še živi). Torej jih nekdo ščiti. Jim bo že Karma sodila. Ne, nisem potolažen. Ne bom več kradel časa Tebi in drugim. Pustimo vse skupaj, prehudo je, da bi kje objavili. Verjemi cifram. Maribor je pa isto : 80.000. Mi je povedal direktor MB gradbenega podjetja. Kdaj že! LP, brez zamere, grob sem in zdivjan. Tak sem pač.(Alexbass 19:25, 7 maj 2007 (CEST))

Alex, bodi zdivjan, whatever, ampak Resnica je zmuzljiva! Vsi vemo kdo so morilci, ampak kar tako napisati, da je tam 80.0000 mrtvecev je neodgovorno, da ne rečem kaj hujšega! Lahko si vernik, ampak potem boš sprejel tudi 200.000 in še kaj! Na kratko: tam je precej mrtvecev, za kolikor toliko preverljive številke boš moral počakati nekaj let. Tudi meni je marsikdo marsikaj povedal, pa ne prodajam tega kot sveti gral! --Andrejj 19:57, 7 maj 2007 (CEST)