Pogovor:Seznam astronomov

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Tule je še en tekst v grščini (z grških strani tistega solunskega muzeja), če sem prav razbral te grške hieroglife, je to neki Telos iz Iparhije, v nadaljevanju je omenjen še "astronomos"..., če ga torej znate umestiti na seznam...

Τέλος ο Ίππαρχος (2ος π.χ. αιώνας), ο μεγαλύτερος αστρονόμος της αρχαιότητας, συνέταξε τον πρώτο κατάλογο αστέρων, επινόησε τον αστρολάβο, θεμελίωσε την μαθηματική γεωγραφία και κατανόησε και ανέλυσε ένα πλήθος από άλλα ουράνια φαινόμενα.

Pa da ne smetim, na isti strani je omenjen tudi neki Filolaos, nimam pa pojma, kaj je bil. Samo toliko, da ju bomo znali napisati tudi original po grško....

Ο Φιλόλαος (5ος π.χ. αιώνας) ότι η Γη κινείται.

--Heretik 13:57, 7 maj 2004 (CEST)

Hvala Heretik za podatke. Sam nimam pojma o grščini, vendar bo prav gotovo koristilo. Verjamem, da gre za (eksplicitno) matematika in filozofa Filolaja, ki je veliko pisal/mislil o stvareh s področja astronomije. Za stare učenjake je načeloma težko eksplicitno navesti kaj so vse v resnici bili tako, da se včasih opisi razhajajo - no vedno pa ne. Ko sva že pri tem ali lahko še kakšno rečeš o imenovanju Ptolemeja ali Ptolomeja - sicer je Roman povedal že ogromno (če ne že vse) (glej pogovor). --XJam 14:41, 7 maj 2004 (CEST)

Nepopolni seznami[uredi kodo]

Klemen, ne razumem natančno oznake tega seznama za nepopolnega. Glede na znane astronome je to dokaj popoln seznam. Poleg tega lahko rečem, da sem vanj vložil največ energije odkar strašim tu. In, če najdeš kje še popolnejši seznam astronomov v slovenščini, si dobrodošel, da poveš za njegov vir. V čem je torej 'fora'? Zanimivo, da se je najpopolnejši nepopolni seznam znašel kar na vrhu nepopolnih seznamov. Vanj je vloženih vsaj pet let dela. Če si slučajno primerjal z angleškim seznamom, moraš tudi upoštevati, da so tam navedeni še astrofiziki in kozmologi, tu pa imamo ločena seznama, poleg trenutno navedenih 490 'čistih' astronomov. Tudi kategorija za astronome je trenutno na drugem mestu z okoli 270 gesli, če računamo brez podkategorij. Če bo oznaka ostala, kje je meja, ko seznam ne bo več nepopoln? Pri 1000? 2000? Ali še več? --xJaM 00:55, 25 nov 2004 (CET)

S tem nisem misliti napadati tvojega dela, ki je impresivno, a seznam se je abecedno znašel na vrhu in je zato bil prvi (in ni zadnji). To sem naredil zato, ker tak seznam ni dokončan in ne bo nikoli (zmeraj se bo našel še kakšen astronom, če ne zdajle, pa čez pet let). Meni se zdi, da v kategorijo "Seznami" spadajo seznami stvari, ljudi,..., ki so zaključene in se na morejo več spremeniti (npr. seznam maršalov Sovjetse zveze). To delam po vzoru en:. LP; --Klemen Kocjancic 08:35, 25 nov 2004 (CET)

Aja, razumem, tako si mislil. Ime me je zavedlo. Lahko bi bilo tudi »nezaključeni seznami«, ali kaj podobnega, vendar naj sedaj tako ostane, saj vemo za kaj gre. Ja, seveda - takšni seznami ne bodo nikoli popolni. Morda bi lahko malo spremenili predlogo {{stublist}} v tem smislu, da ne bi človek mislil za vsak seznam, da je pomanjkljivo sestavljen in to, kot je to za zasnove/škrbine člankov. Tisti članki, ki pa so pomanjkljivo sestavljeni, narejeni pa tako ali tako dobijo označbo škrbine. Nekako imam za ta seznam pripravljenih okoli 1200 imen, tako da bo tu meja verjetno za nekaj časa, dokler ne zrastejo ali se rodijo nove generacije zvezdoznancev. Iz glave ne vem koli gesel ima tisti bonnski pregled, razpoložljiv na internetu, kakor zgleda pa se je toliko astronomov najresneje ukvarjalo s to znanostjo skozi čas do danes - kar načeloma ni veliko. Ja, nekaj več kot 1750 jih ima.. Vnašanje v wikipedijo pa gre počasneje, ker je potrebno pač vse skupaj še dvakrat/trikrat preveriti in uskladiti. --xJaM 12:00, 25 nov 2004 (CET)